Nieuws

Iconische hagedissen keren terug bij Leidseplein

De bronzen hagedissen op het Kleine-Gartmanplantsoen naast het Leidseplein komen terug. Vrijdag is begonnen om het kunstwerk weer op zijn oude plek te zetten.

Bo Broek

De hagedissen worden weer op het Kleine-Gartmanplantsoen geplaatst. Beeld Eva Plevier
De hagedissen worden weer op het Kleine-Gartmanplantsoen geplaatst.Beeld Eva Plevier

Dat meldt de gemeente op haar website. Het kunstwerk, dat officieel ‘Blauw Jan’ heet, moest tijdelijk wijken vanwege de herindeling van het Leidseplein. Onder het plantsoen is een fietsenstalling gebouwd die in mei zal openen. Daar zal plek zijn voor tweeduizend fietsen.

Vanaf 2015 stonden de veertig hagedissen in een opslag. Nu de aanleg van de fietsenstalling af is, worden de bronzen reptielen stuk voor stuk met een blok beton van 500 kilo in de grond geplaatst. Zo keren de hagedissen terug op de plek waar ze in 1994 voor het eerst werden neergezet.

Blaauw Jan Westerhof

De hagedissen zijn gemaakt door beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen. Het kunstwerk is vernoemd naar de 17e-eeuwse herbergier Blaauw Jan Westerhof. Hij had een grote verzameling aan wilde dieren in zijn achtertuin; leeuwen, tijgers, papegaaien en andere beesten. Voor 4 stuivers konden Amsterdammers zijn collectie bekijken.

Zijn bijnaam Blauwe Jan had de herbergier te danken aan zijn grote liefde voor drank. In het Bargoens is iemand ‘blauw’ als die te veel gezopen heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden