PlusAchtergrond

Iconisch café Ruk & Pluk staat op omvallen: ‘Al die steun, ik kan wel janken’

Buurtkroeg Ruk & Pluk geldt in Amsterdam-Oost als fenomeen waar iedereen welkom is, maar het café staat door de coronacrisis op omvallen. Het regent steunbetuigingen: ‘Ik word er een emotionele trut van.’

Michael Royall
Café Ruk & Pluk op de Linnaeusstraat in Oost. 'We hebben de eerste feesten al gepland.' Beeld Charlotte Odijk
Café Ruk & Pluk op de Linnaeusstraat in Oost. 'We hebben de eerste feesten al gepland.'Beeld Charlotte Odijk

Voor eigenaren Marijke Wijbrandt (73) en Jann de Braij (72) waren de afgelopen maanden door de horecasluiting zwaarder dan ze hadden gedacht. “We hebben een pak schuld. Ik was helemaal depri, was het spuugzat,” zegt Wijbrandt aan de telefoon. “Maar Janny zegt altijd: let maar op, het komt goed. We slepen elkaar erdoorheen.”

De horeca-oma’s, zoals ze zichzelf noemen, zijn al bijna zestien jaar de ziel achter Ruk & Pluk. In de met opblaaspiemel en dodenmuur versierde buurtkroeg schuiven gasten van diverse pluimage en elke geaardheid aan; niet alleen voor een vaassie bier, maar ook voor een luisterend oor of praatje met de eigenaren.

Crowdfunding

Deze week is een crowdfundingsactie gestart door bekenden om de kroeg te redden. Doel is 10.000 euro op te halen. Inmiddels staat de teller op meer dan 1500 euro. “Als ik die berichten op de crowdfundingspagina lees, van hele voetbalteams en andere gasten, dan kan ik wel janken. Dan ben ik zo’n emotionele trut. Ik vind het echt lief,” zegt Wijbrandt. Dankzij de steun is ze de financiële sores bijna vergeten.

Eerder deed Ruk & Pluk al mee met een brede crowdfundingsactie voor buurtkroegen. Er werd ruim 29.000 euro opgehaald en de 55 deelnemende kroegen kregen elk zo’n 500 euro. Ook schrijver Kluun steunt Ruk & Pluk, door voor een paar honderd euro een raam te huren voor een advertentie.

“We zijn natuurlijk gewend om alles keurig te regelen, maar 7,5 maand hakt er gewoon vreselijk in. We doen er alles aan om uit de shit te komen. Natuurlijk zijn we niet de enige, maar ik wil gewoon niet dat Ruk & Pluk verloren gaat. We werken bikkelhard, maar zijn niet meer piep. Waren we nog maar piep!”

Nooit stoppen

Dat de crisis ook goede dingen heeft gebracht, is voor Wijbrandt duidelijk. “We hadden weleens een datum gepland om te stoppen. Je wordt toch een dagje ouder. Maar dat kun je vergeten. We missen de horeca en de mensen te veel. Dat merk je pas na al die maanden. Maar dit heeft wel erg lang geduurd, jezusmina.”

Ze kijkt uit naar de heropening. “Het kan niet snel genoeg gebeuren. We hebben de eerste feesten al gepland. Een receptie met militairen uit heel Nederland; ze willen Chinees halen. Nou dat kan, alleen hopen dat het restaurant nog open is. En nu ga ik ballen plakken op de ramen voor het EK, want we doen altijd mee aan alle thema's.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden