Amsterdam Bewaar

HvA moet student 11.000 euro betalen na studievertraging

De student kreeg van de HvA onterecht een negatief studieadvies.
De student kreeg van de HvA onterecht een negatief studieadvies. © Rink Hof

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) moet een student bijna 11.000 euro schadevergoeding betalen vanwege opgelopen studievertraging.

De student kreeg van de HvA een negatief studieadvies, omdat hij onvoldoende studiepunten zou hebben gehaald. Onterecht, want de jongen had wel degelijk genoeg studiepunten. Door het negatief studieadvies kon de student zich niet inschrijven voor het nieuwe studiejaar. Het advies werd uiteindelijk wel gecorrigeerd, maar te laat, waardoor de student pas na een half jaar weer verder kon met zijn studie. 

Hierdoor loopt de student ook inkomsten mis, omdat hij vanwege de studievertraging een half jaar later op de arbeidsmarkt terechtkomt. Hij krijgt hiervoor een schadevergoeding van bijna 11.000 euro.

Vorig jaar kreeg een student van de Universiteit van Amsterdam een soortgelijke vergoeding omdat hij zich als gevolg van een slecht functionerend systeem niet kon inschrijven voor het nieuwe studiejaar. De universiteit weigerde de student echter alsnog in te schrijven. Volgens de UvA had de student zich moeten melden bij de studieadvisieur om alsnog een oplossing te vinden.