Plus

'Huwelijk' tussen gemeente en Airbnb klapt

Amsterdam moet een tegenvaller incasseren in de strijd tegen illegale vakantieverhuur: de onderhandelingen met Airbnb zijn mislukt. Het aantal overtredingen dreigt weer toe te nemen.

Michiel Couzy
null Beeld ANP
Beeld ANP

Verder onderhandelen heeft geen zin meer, concludeerde wethouder Laurens Ivens na de laatste gesprekken met Airbnb, Booking en HomeAway, de grootste aanbieders van vakantieverhuur in de stad.

Volgens de nieuwe regels van de gemeente mogen Amsterdammers hun woning maximaal dertig dagen per jaar verhuren. De platformen kunnen overschrijdingen hiervan eenvoudig voorkomen op hun site, maar weigeren dit te doen, aldus Ivens in een brief aan de gemeenteraad. "Onbegrijpelijk," zegt hij in een toelichting. "Ik had verwacht dat zij vanwege de maatschappelijke onrust een stap extra zouden zetten in plaats van een stap terug."

Dit betekent dat de bedrijven Amsterdam niet meer helpen illegale vakantieverhuur te voorkomen. "Dat zal leiden tot meer overtredingen," aldus Ivens. Hij kondigt dan ook direct aan het aantal handhavingsacties op te voeren.

Overschrijdingen
Amsterdam zet hiermee een stap terug. In 2017 sloot de gemeente, als eerste ter wereld, een overeenkomst met marktleider Airbnb. Een jaar later sloot Booking zich aan. De twee aanbieders beloofden destijds dat zij het onmogelijk zouden maken dat Amsterdammers hun woning te vaak zouden verhuren.

Uit cijfers bleek dat het aantal overschrijdingen ­inderdaad afnam. Overigens deden de aanbieders weinig om die andere regel te handhaven: verhuur aan meer dan vier personen is nog ­altijd mogelijk.

Het was een ongelukkig huwelijk tussen de gemeente en Airbnb en Booking. Ivens wilde meer gegevens van de bedrijven, zodat handhavers gerichter kunnen zoeken. Airbnb en Booking stoorden zich aan de steeds strengere regelgeving.

Eind vorig jaar besloot de gemeenteraad de maximale termijn per 1 januari 2019 terug te brengen van zestig naar dertig dagen per jaar. Airbnb noemde die maatregel in een verklaring 'teleurstellend', een veeg teken. De onderhandelingen waren in de aanloop naar dit besluit al eens gepauzeerd, maar zijn nu definitief vastgelopen. Dit betekent dat de overeenkomst die op 1 januari afliep, niet wordt verlengd.

Hulp van minister
Ivens gaat nu met elk van de drie bedrijven, die tot dusver gezamenlijk optrokken, afzonderlijk in gesprek. Deze nieuwe poging lijkt gedoemd: elk bedrijf zal pas toegeven als het zeker weet dat de concurrentie dit ook doet. Airbnb laat weten zich te blijven inzetten voor samenwerking met Amsterdam en de andere platforms.

Amsterdam zal de strijd tegen illegaal aanbod voortaan alleen moeten voeren, al hoopt Ivens op hulp van het kabinet. Parijs heeft Airbnb onlangs voor de rechter gesleept en een forse boete geëist wegens illegaal aanbod op de site. In Frankrijk geldt een registratieplicht, waardoor verhuurders makkelijk zijn op te sporen. Amsterdam kan dit niet afdwingen.

Minister Kajsa Ollongren zegt te werken aan een wet die gemeenten de mogelijkheid biedt een registratieplicht, een meldplicht en een ­vergunningenstelsel in te voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden