Huurverlaging voor duizend Amsterdamse gezinnen

Duizend Amsterdamse gezinnen krijgen dit jaar een lagere huur van de corporaties. Van nog eens 300 huishoudens gaat de huur niet omhoog. De huurverlaging kan oplopen tot meer dan honderd euro per maand.

Michiel Couzy
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat blijkt uit een overzicht dat de Amsterdamse corporaties donderdagochtend hebben gepubliceerd

Het gaat om Amsterdamse gezinnen met een inkomen van maximaal 120 procent van het minimumloon, die in een sociaal huurhuis wonen.

Deze huurverlagingen hebben niets te maken met de coronacrisis, maar zijn het resultaat van al langer geldende afspraken tussen de gemeente Amsterdam, corporaties en huurdersorganisaties.

Veel Amsterdamse gezinnen zijn een te groot deel van hun inkomen kwijt aan woonlasten, dat geldt ook voor huurders in de vrije sector. Corporaties verlagen huren om te voorkomen dat gezinnen in de problemen komen.

6300 keer

Elk jaar kijken ze welke gezinnen hiervoor in aanmerking komen. In de afgelopen drie jaar verlaagden de corporaties de huren 6300 keer. “Regelmatig blijkt dat de woning verkregen is op een moment dat huurders nog een hoger inkomen hadden,” aldus Egbert de Vries van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. “Door allerlei redenen is dat niet meer het geval. We willen zorgen dat deze mensen hun huur kunnen blijven betalen.” De corporaties kijken ook of ze deze gezinnen een goedkopere woning kunnen aanbieden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden