Nieuws

Huurverlaging in Amsterdam om lood in drinkwater

Vijftien huurders in Amsterdam die te veel lood in hun drinkwater hebben, krijgen een huurverlaging van 60 procent. Deze uitspraken van de Huurcommissie kunnen gevolgen krijgen voor veel andere huurders met loden leidingen.

Bart van Zoelen
null Beeld ANP
Beeld ANP

De Huurcommissie behandelde op 10 december zestien Amsterdamse zaken. Voor de beoordeling baseerde de onafhankelijke beslechter van geschillen tussen huurders en verhuurders zich op de norm uit het zogeheten Drinkwaterbesluit, die bepaalt dat in een liter kraanwater maximaal 10 microgram lood mag zitten.

Aantonen

De huurders moeten het overschrijden van de loodnorm wel aantonen met een meetrapport van een erkend drinkwaterlaboratorium. Daar ging het mis voor de enige huurder die geen gelijk kreeg bij de Huurcommissie.

De verhuurder kan tegenbewijs aanleveren, maar in deze vijftien zaken kregen de huurders toch gelijk als ten minste één van de metingen boven de norm uitkwam. Dat een andere meting onder de 10 microgram per liter bleef, was voor de Huurcommissie geen reden om de huurkorting niet te geven.

Ook besloot de Huurcommissie in alle gevallen tot de maximale huurkorting van 60 procent, waar een lager percentage ook mogelijk was geweest. De huurverlaging blijft in stand totdat de verhuurder het gebrek heeft verholpen. De korting gaat al in op de datum dat de huurder voor het eerst melding heeft gemaakt van loden leidingen.

De uitspraken van de Huurcommissie beslechten meteen een slepende discussie over de meetmethodes van lood in het drinkwater. Woningcorporatie Ymere, in de tuindorpen van Noord verhuurder van duizenden woningen waar oude loden leidingen zijn gevonden, stelde zich formeel op. Verschillende meetmethodes waren volgens RIVM ongeschikt om vast te stellen of de bewoners gemiddeld te veel lood binnenkrijgen, terwijl dat formeel gold als voorwaarde om een gebrek aan de woning vast te stellen. En dat is dan weer een voorwaarde om in aanmerking te komen voor huurkorting.

Geharrewar

De Huurcommissie neemt nu genoegen met de metingen van verschillende drinkwaterlaboratoria. Als de metingen boven de norm uitkomen is het aannemelijk dat er een gebrek is aan de woning. Daar komt bij dat de Huurcommissie ook een huurkorting toewijst bij andere metingen dan de meetmethode die Ymere hanteert. Daarover is de afgelopen jaren al veel geharrewar geweest, omdat de kraan volgens die meetmethode eerst een poos moet doorlopen. Dat riep argwaan op bij huurders die het loodgehalte stukken lager zagen uitkomen dan in andere metingen.

Ymere wil nu eerst de uitspraken nog bestuderen voordat het ingaat op de consequenties voor andere huurders. Met huurdersbelangenorganisatie stichting !Woon werd eerder afgesproken dat het oordeel van de Huurcommissie maatgevend zou zijn voor andere huurders. Binnen de tuindorpen van Noord heeft Ymere in 2715 woningen loden leidingen gevonden. Daarvan hebben 231 huurders de huurkorting gekregen.

Stichting !Woon is blij met de duidelijkheid die de Huurcommissie heeft verschaft. Huurkorting is niet het eerste doel, zegt directeur Evert Bartlema, maar het helpt wel om druk te zetten op verhuurders die de loden leidingen niet weg willen halen. Daarvan is bij Ymere geen sprake, maar de vele particuliere verhuurders in de stad maken nog minder aanstalten om het lood op te sporen en weg te halen.

In totaal stapten 33 huurders vorig jaar naar de Huurcommissie vanwege lood in hun drinkwater. Dat waren er veel meer dan in de jaren daarvoor. Later dit voorjaar doet de huurcommissie uitspraak over nog eens 14 Amsterdamse zaken over loden drinkwaterleidingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden