PlusPortretten

Huurschuld nekt ondernemers: ‘Zonder kwijtschelding gaan we failliet’

Ondernemers die geen inkomsten meer hebben, zijn overgeleverd aan de grillen van de vastgoedwereld. ‘Sommige huurders zijn nog maar een paar maanden open. Niemand heeft een buffer opgebouwd.’

Herman Stil
Tawab Khoshbin opende drie dagen voor de lockdown een fietsenwinkel. Beeld Lin Woldendorp
Tawab Khoshbin opende drie dagen voor de lockdown een fietsenwinkel.Beeld Lin Woldendorp

Salaris heeft hij niet en dan is er thuis nog een kleintje op komst

Secret Village Bikeshop, Reguliersdwarsstraat

Hij kwam in 2014 als vluchteling uit Afghanistan naar Nederland, werd als statushouder glazenhaler in de Reguliersdwarsstraat en ging daarna het groen in het uitgaanswalhalla onderhouden. Half maart maakte Tawab Khoshbin de terugkeer naar wat hij in Afghanistan was: ondernemer.

Tienduizend euro spaargeld stopte hij in de zaak, een fietsenwinkel. En hij betaalde, na maanden steggelen over een huurcontract, 6000 euro borg voor een hoekje in gebouw Munthof in de straat waar hij als afwasser begon. Half maart ging hij open, drie dagen later brak de coronacrisis uit. En nu zit hij met zijn compagnon op een tientje omzet per dag. Daar kan hij de 2100 euro maandhuur onmogelijk van betalen.

In zijn huurcontract is afgesproken dat hij in elk van de vijf jaar dat hij huurt, één maand niet hoeft te betalen. Dus bedacht Khoshbin een list: stapel die vijf maanden nu op elkaar en hij kan het tot ten minste augustus uitzingen.

Twee maanden gunde de beheerder van het winkelpand, vastgoedgigant Cushman & Wakefield hem, plus de contractueel al toe­gezegde huurvrije maand van 2020. Vanaf deze maand moet hij weer gewoon betalen, voor een winkel zonder aanloop. De kersverse fietsenmaker weet niet hoe. Salaris heeft hij toch al niet en dan is er thuis nog een kleintje op komst ook.

Khoshbin zit ongetwijfeld als het allerkleinste radertje gevangen in de wereld van het mondiale vastgoed. Zijn winkeltje is eigendom van de Aziatische vastgoedgigant First Sponsor Group. Een concern dat de afgelopen jaren voor honderden miljoenen euro’s Nederlandse gebouwen verzamelde alsof het voetbalplaatjes waren. Een concern dat vorig jaar 107 miljoen euro winst maakte.

Namens de verhuurder laat Cushman & Wakefield weten dat er ‘zeer snel na de lockdown, naar tevredenheid van beide partijen afspraken zijn gemaakt om de huurder tegemoet te komen’. Op ‘huidige of toekomstige aspecten’ van de zaak wil de vastgoedadviseur niet ingaan.

Frederieke Cannegieter smeekte de gemeente om hulp, maar kreeg die niet. Beeld Lin Woldendorp
Frederieke Cannegieter smeekte de gemeente om hulp, maar kreeg die niet.Beeld Lin Woldendorp

‘We worden gedwongen ons in de schulden te steken’

Marionettentheater, Nieuwe Jonkerstraat

Vrijwilliger Frederieke Cannegieter heeft, zegt ze bloemrijk, ‘smekend op de stoep van de Stopera gelegen’ om het Amsterdamse Marionettentheater van de ondergang te redden.

Al 35 jaar huren de poppenspelers een loods bij de Nieuwmarkt van de gemeente. Ook toen Amsterdam besloot alle huren op commerciële voet voort te zetten en de huur 80 procent hoger werd. “Tweeduizend euro per maand, terwijl de gemeente er nog geen euro onderhoud insteekt. We betalen volgens hetzelfde tarief als een theater in een gemeentemonument of De Balie, dat op een toplocatie zit.”

De ambtenaren van cultuur, die ‘alle begrip’ voor haar smeekbede hadden, konden niets voor haar doen. En die van gemeentelijk vastgoed reageerden met dezelfde ‘kille mail’ als de gemeente naar al haar commerciële huurders stuurt: er zal ‘tot nader order’ geen aanmaning worden gestuurd, maar er ontstaat wel een huurschuld.

En dat terwijl het college belooft culturele instellingen te ontzien; er zelfs 17 miljoen euro noodhulp voor heeft uitgetrokken. “Maar dat is alleen voor gesubsidieerde instellingen, dat zijn wij sinds drie jaar niet meer. We worden gedwongen ons in de schulden te steken waar we nooit meer uitkomen. We krijgen gelukkig steun van trouwe bezoekers die een marionet adopteren, en we hebben via het noodloket van het kabinet 4000 euro gekregen. Maar dat bedrag kon, als huur, meteen terug naar de overheid.”

Ze klampt zich nu vast aan de nieuwe beloftes van het stadsbestuur om met de ergst getroffen gemeentehuurders ‘maatwerk’ te regelen. Kwijtschelden is de enige oplossing. “Anders moeten we later dit jaar definitief sluiten.”

Colin Vlaar van het SkateCafe wist 75 procent huurverlaging te bedingen bij verhuurder Midvast.  Beeld Lin Woldendorp
Colin Vlaar van het SkateCafe wist 75 procent huurverlaging te bedingen bij verhuurder Midvast.Beeld Lin Woldendorp

‘Als ze niet zouden meewerken, waren we failliet gegaan’

SkateCafe, Gedempt Hamerkanaal

Het was als een scène uit een Amerikaanse serie, zo eentje waarin de spanning verder wordt opgevoerd. Het was letterlijk erop of eronder voor het SkateCafe en zijn onderhuurders, in die corporate ogende vergaderzaal van vastgoedgigant Midvast. Zeker toen, nadat ze hadden uitgelegd dat alleen 75 procent van de huur kwijtschelden hun redding betekende, de delegatie van hun huurbaas de gang opliep.

“Dat waren heel spannende minuten,” zegt Colin Vlaar van het SkateCafe. “Als ze niet zouden meewerken, waren we failliet gegaan. Onze relatie met Midvast was best goed. Alleen is het wel heel spannend om zo’n bedrijf te vragen 75 procent van de huur weg te gooien. Toen kwamen ze terug dat ze er mee instemden. Midvast heeft ons gered.”

Het SkateCafe huurt sinds 2016 een uitdijend aantal vierkante meters van het Amsterdamse Midvast in het Hamerkwartier in Noord. Eerst alleen, inmiddels als hoofdhuurder ook voor restaurants Garage Noord en Coba, boksschool Boogieland, geluidsstudio’s en oefenruimtes. Allemaal tijdelijk, want de woninggigant wil er de komende jaren een nieuwe woonwijk ­bouwen.

“We weten al vanaf het begin dat het 1 september 2021 voorbij is. Zonder dit gebaar waren we er allemaal met verlies uitgegaan. Twee, drie maanden huur betalen zonder omzet, lukt niet. Wij hebben maximaal geïnvesteerd om de loodsen bruikbaar maken. Sommige huurders zijn nog maar een paar maanden open. Niemand heeft een buffer opgebouwd.”

Ze werken nu aan de heropening. “In de mail van Midvast staat dat zolang de overheid maatregelen oplegt, we maar een kwart hoeven te betalen. Naarmate we meer open mogen, gaan we weer meer betalen. We hebben een enorm buitenterrein waarop we met terrassen aan de slag kunnen. De boksschool wil daar gaan oefenen. Zo krijgen we in ieder geval weer 100 man aan het werk.”

 
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden