Huurprijzen vrije sector stijgen buiten stad harder dan in de stad

De huurprijzen in de vrije sector zijn in het afgelopen kwartaal harder gestegen in de minder stedelijke gebieden dan in de stad. In Amsterdam en Amstelveen, twee gemeenten met relatief hoge huurprijzen, werden huurwoningen zelfs goedkoper.

Het Parool
Het Molenaarsplein in Ermelo. Beeld ANP
Het Molenaarsplein in Ermelo.Beeld ANP

Dat melden Vastgoed Management Nederland (VGM NL) en makelaarsvereniging NVM in hun kwartaalupdate.

De reden voor die tweedeling is de coronapandemie, volgens voorzitter Eric Verweij van VGM NL, die een ‘veranderde vraag’ ziet. “Steden zijn minder aantrekkelijk geworden door onder meer het thuiswerken en de gesloten horeca en uitgaansactiviteiten, terwijl het buitengebied juist aantrekkelijker is doordat je voor dezelfde huurprijs bijvoorbeeld een extra kamer of buitenruimte krijgt.”

Ook het wegblijven van expats heeft gevolgen voor met name duurdere huurwoningen in de stad. Daarnaast zijn de woningen die normaal gesproken via vakantieverhuur aan toeristen werden aangeboden, nu beschikbaar voor reguliere huurders.

Jasper de Groot, directeur van Pararius, zei onlangs dat de oorzaak ook nog kan liggen in de toenemende onzekerheid over de toekomst in de stad. “Er zijn vacaturestops bij bedrijven en de Amsterdamse bevolking is in 2020 niet gegroeid. Ja, er wordt gevaccineerd, maar we moeten nog maar zien of de vraag naar huurwoningen terugkomt op het niveau dat we gewend waren,” aldus De Groot.

Daling van huurprijzen in Amsterdam

Dit draagt eraan bij dat woonhuizen in Nederland gemiddeld 5,9 procent duurder werden voor huurders, bij appartementen was de stijging 7,7 procent. Het aantal transacties ging op jaarbasis met een kwart omhoog. Dat komt onder meer omdat er veel nieuwbouw werd opgeleverd. NVM-voorzitter Onno Hoes merkt daarbij wel op dat dit vooral woningen met een huur vanaf 1000 euro per maand betreft. “Bouwen, zeker in het lagere- en middensegment, is essentieel om de markt weer gezond te krijgen en de doorstroming van met name thuiswonenden naar huur en huur naar koop weer op gang te krijgen.”

Intussen dalen in Amsterdam de gemiddelde huurprijzen fors door de grotere toename van het aantal huurwoningen. In 2020 zag woningplatform Pararius al een historische daling van bijna 7 procent; in het eerste kwartaal van dit jaar zet die daling een nieuwe spurt in. Vergeleken met de laatste maanden van 2020 is de gemiddelde prijs per vierkante meter met nog eens 1,5 procent gedaald, waarmee huurders nu 7,4 procent minder betalen dan in dezelfde periode vorig jaar. Een gemiddelde vierkante meter woonruimte kost nu 21,76 euro, tegen 16,34 euro in de rest van Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden