Plus

Huurmoordenaar Jesse R. komt Holleeder te hulp, maar blijft wat vaag

Jesse R. kreeg levenslang voor huurmoorden. Willem Holleeder ook, als opdrachtgever. In Holleeders hoger beroep nam Jesse R. het als getuige voor hem op, in zijn bekende, wat troebele verteltrant.

Paul Vugts
null Beeld Hollandse Hoogte / Aloys Oosterw
Beeld Hollandse Hoogte / Aloys Oosterw

Willem Holleeder (62) speelt met zijn mondkapje of laat zijn bril rondjes draaien, licht achteroverleunend in zijn verdachtenbank. Een paar meter voor hem zit die andere oudgediende uit de Amsterdamse onderwereld: Jesse R. (52). Ook hem zit de zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol als een oude jas: hij kan het elektronisch beweegbare katheder zelf bedienen.

We kennen hem al vele jaren als een orakel dat er een wollige, soms wat filosofische verteltrant op nahoudt en ook maandag stelt hij niet teleur. Als de rechters zijn uitwijdingen bondig samenvatten, maakt de getuige steevast bezwaar. In zijn hoofd bestaan geen korte zinnen.

Geliquideerd

Áls hij heel concreet wordt, is dat over onderwereldfiguren die zijn geliquideerd – we tellen er op enig moment vijf in een half uur. Die zullen niet meer protesteren.

Zijn betrokkenen nog in leven, dan is het een ander verhaal. Het gaat langdurig over ene ‘Jantje’ die onder druk van grove schulden de opdracht voor de liquidatie van Holleeders mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout zou hebben aangenomen van Johnny Mieremet. Die laatste werd in 2005 zelf geliquideerd.

Niet in opdracht van Holleeder. Die zou de liquidatie volgens R. juist hebben willen tegenhouden.

Power van Holleeder

Nee, Jesse R. had nooit opgeschept dat hij de moordopdracht voor ‘Cor aangeboden gekregen had voor een van bedrag van 500.000 euro’. Of hij gezegd heeft dat hij ‘de power van Holleeder achter zich had?’ Nee, ook niet. Na zijn eigen rol bij onderwereldmoorden tien jaar lang te hebben ontkend, komt R. nu niet ineens met bekentenissen waarin Holleeder de opdrachtgever is.

De liquidatie van de handelaar in drugs en vastgoed Kees Houtman in 2005, waarvoor hij samen met kroongetuige Peter la Serpe is veroordeeld: het zit volgens R. heel anders in elkaar dan de rechters dachten. De in 2014 geliquideerde Gwenette Martha vertelde hem dat de opdracht voor die moord van Zuid-Amerikanen kwam. Die voelden zich opgelicht bij een drugstransport. Het idee dat La Serpe en hij iets met die liquidatie van doen hadden, ‘is absurd’.

Hans Nijman

Het gaat weer een uur over de veelbesproken bijeenkomst van Jesse R. in een horecazaak in ’t Gooi. Met onder meer een kennis van Holleeder die R. eerder niet had willen noemen, maar nu wel. Het gaat om vechtsporticoon Hans Nijman, die in 2014 werd doodgeschoten. Nijman zou namens Holleeder meedoen aan een opzetje om de geheime dienst van de recherche in een kwaad daglicht te stellen, maar het kwam er niet van.

Bij de liquidatie van de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl speelde Jesse R. niet de voorbereidende rol waarvoor hij is veroordeeld, laat staan dat hij dat voor Holleeder deed. De bekennende schutter Dwight S. en kroongetuige Fred Ros zouden daarover liegen.

Spiegelpaleis

De voorzitter van de rechtbank die Holleeder tot levenslang veroodeelde, vergeleek de Amsterdamse onderwereld met ‘een spiegelpaleis’ waarin het vrijwel onmogelijk is je weg te vinden naar de waarheid. Dat geldt óók voor de woordenstroom van Jesse R.

De voorzitter van het gerechtshof probeert het maar weer eens: “Welke nog lévende persoon zou uw verhaal onder ede kunnen bevestigen?”

Tja, daar vroeg hij wat.

Gevoelige snaar

In de namiddag vroeg Holleeders advocaat Sander Janssen, eerder Jesse R.’s raadsman, de getuige te herhalen wat hij had gehoord over Holleeders poging de liquidatie van de malafide vastgoedmagnaat Willem Endstra te voorkomen. Holleeder is juist veroordeeld voor het aanjagen van die liquidatie.

R. vertelt, maar helaas is zijn criminele bron voor dit verhaal in 2010 geliquideerd.

Aanklager Koos Plooij vroeg vilein waarom dat relaas nu pas kwam, met de suggestie dat R. en raadsman Janssen een een-tweetje uitspeelden. Holleeder reageerde als door een wesp gestoken, precies zoals Plooij had verwacht toen hij de gevoelige snaar bespeelde.

Zo eindigde weer een lange zittingsdag in stekeligheden. Dinsdag volgen meer criminele getuigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden