Huurders in verzet tegen verjongingsplannen De Key

Het plan van woningcorporatie De Key om zich om te vormen tot een verhuurder voor vooral jongeren in Amsterdam vertoont scheuren. De huidige huurders slaan de directie om de oren met rechtszaken en een onderzoek.

Ton Damen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat blijkt uit procedures van huurderskoepel Arcade, waaraan De Key bedrijfsplannen ter advies voorlegt. Eén rechtszaak, gericht tegen de ­oprichting van een nieuwe bv van De Key – ‘Lieven de Stad’ geheten, en ­bedoeld als holding voor vrije sector­woningen – hebben de huurders vorige maand al gewonnen.

De bewoners vrezen dat de directie met het toekomstplan de corporatie omvormt tot een arme holding voor zittende huurders. Dat gebeurt onder meer door de aantrekkelijkste zeshonderd woningen en ateliers van De Key in de aparte, commerciële vennootschap te plaatsen.

“Wij verdedigen de belangen van ­alle dertigduizend huurders van De Key,” zegt Helmie Bijleveld, voor­zitter van huurderskoepel Arcade. Door de keuze van de corporatie voor jongeren ontstaan volgens haar eenzijdige complexen in buurten als Kattenburg. Daardoor verdwijnen gezinnen en speeltuinen.

Vorige maand stelde de rechter in een vernietigende uitspraak dat de wijze waarop De Key woningen afsplitst, onrechtmatig is. Bij ingrij­pende besluiten heeft De Key in­stemming van de huurders nodig. De rechter acht de halfslachtige afscheiding in strijd met de Woningwet. Die scheiding moet helder zijn, vindt de rechter. “(..) Dit om te voorkomen dat gemeenschapsgelden oneigenlijk gebruikt worden voor commerciële activiteiten.”

Starters

De rechter vindt dat de minister de scheiding in een niet-commerciële tak en een commerciële dochter­onderneming opnieuw moet beoordelen. Bij de splitsing plaatste De Key in één klap zeshonderd socialehuurwoningen in Lieven de Stad. Het gaat onder meer om woningen in complex De Sfinx.

De strijd tussen huurders en directie begon vijf jaar geleden. In 2014 onthulde topman Leon Bobbe in Het Parool dat De Key een woningcor­poratie voor starters zal worden. Het gaat om huurders tot 28 jaar met veelal tijdelijke contracten. Ook zal De Key zich concentreren op ‘centrale delen van de stad’. Bestaande huurders hoefden niet te vertrekken, maar nieuwe woningen zullen voor starters zijn.

Laaghangend fruit

Twee jaar later bereikte de kritiek van de huurders het stadhuis, toen bleek dat De Key een statutenwijziging had doorgevoerd zonder bewoners te raadplegen. Daarin werd vastgelegd dat De Key vooral huizen aan jongeren zal verhuren. De gemeenteraad was bang dat langjarige afspraken met De Key om alle groepen Amsterdamse huurders – zoals ouderen, ­gehandicapten en statushouders – te huisvesten in het gedrang kwamen. “Wij hebben het college daarvoor ­gewaarschuwd,” zegt raadslid Erik Flentge (SP). “De Key plukt het laaghangend fruit.”

Intussen procedeert Arcade tegen de statutenwijziging van De Key, ­omdat de verandering niet in balans zou zijn met het doel van de oude ­vereniging: woningen verhuren aan alle groepen huurders. Bovendien, zeggen huurders, zijn er al categoriale corporaties voor jongeren, zoals ­Duwo. De rechter wees dat bezwaar af, maar Arcade gaat in beroep.

Vernietigend rapport

Woningcorporatie De Key gaat slecht met huurders om. Bovendien klagen huurders over de dienstverlening en achterstallig onderhoud, zo blijkt uit een vorige maand gepubliceerd rapport. Het onderzoek werd verricht onder 23 bewonerscommissies in opdracht van Arcade. Onderzoeker Judith van Male ziet de slechte communicatie met bewoners als een van de grootste struikelblokken. Huurders hebben de indruk dat De Key woningen laat verpauperen om bewoners uit te roken. Zo zouden woningen sneller vrijkomen voor verkoop of liberalisatie of voor verhuur met tijdelijke contracten aan jongeren.

Reactie De Key

De Key laat in een reactie weten dat starters en huidige huurders haar even lief zijn. Zij wijst er wel op dat jongerenhuisvesting in de afspraken met de gemeente prioriteit krijgt. Verder staat de keuze voor jongeren niet ter discussie, aldus de corporatie, gezien het feit dat de rechter de statuten­wijziging niet heeft verworpen. Bij de afgewezen afsplitsing van de commerciële poot overweegt De Key in hoger beroep te gaan. Verder zegt De Key te werken aan de door huurders gevraagde betere dienstverlening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden