Reportage

Hutjemutje in het ‘hipste park van Amsterdam’, het Vondelpark

Mijd de drukte? Het Vondelpark trekt juist mensen die op zoek zijn andere mensen. Het werd er dinsdag zo druk dat de toegang moest worden afgesloten.

Raounak Khaddari en Anna Livia de Kort
null Beeld Nina Schollaardt
Beeld Nina Schollaardt

Op de eerste warme dag van het jaar hangt een zomers festivalgevoel in het Vondelpark. Op het grasveld tegenover VondelCS kijkt handhaving toe terwijl gekleurde ballonnen met lachgas worden gevuld. Op het volle grasveld zitten en staan vooral groepjes tieners en twintigers die niet erg met corona bezig lijken. Het is alsof de 1,5 meterregel niet bestaat en ook de groepsgrootte van maximaal twee personen wordt niet nageleefd – ook niet gehandhaafd, trouwens.

Als er geen corona was, zouden Lola Goederaad (15) en Lorijn Tibosch (16) met dit weer op het terras zitten. “Dat kan nu niet,” zegt Lorijn, dus hangen ze met een groepje vrienden rond een bankje in het gras. De vriendinnen hadden ook voor een ander park kunnen kiezen, maar ‘dit is het hipste park van Amsterdam’. Lola: “We zien ook bekende Nederlanders in dit park. Jesse Hoefnagels hebben we al gezien en ja, allemaal andere mensen. Dan wil je hier wel zijn.”

‘Gezellig’

De meiden zijn niet bang om besmet te raken. “Op school houdt ook niemand zich aan de afstandsregel en nu is het ook nog in de buitenlucht,” zegt Lola. “Niemand houdt afstand en het lukt de politie toch niet te handhaven. Gelukkig, want het is heel gezellig om weer met mensen samen te zijn.”

Zo gezellig, dat de ingangen tijdelijk worden afgesloten. Drie uur lang gaan ze dicht. Handhavers reguleren de mensenstroom.

Voor het hek staat de 13-jarige Elise. Ze was met haar vriendinnen net te laat. “Twee uur is wel het maximum dat we gaan wachten,” zegt Elise. “We zijn net klaar met school en we twijfelen. Park Frankendael is ook leuk,” zegt Elise. “Maar het Vondelpark is toch leuker, hier gebeurt meer en er zijn meer mensen.” Dat de vriendinnen nu in de rij moeten staan, vinden ze jammer. “We wilden eerst gaan zitten en dan chips en drinken halen, maar dat kan nu niet meer. We gaan gewoon zonnen. Áls we binnen twee uur binnenkomen.”

Tennis

Bij de hoofdingang van het park staren mensen naar het gesloten hek. Een vrouw en een zoon willen snel doorfietsen, maar worden tegengehouden. “Mijn kind moet naar tennis,” schreeuwt ze tegen een handhaver. Vooruit, ze mag doorlopen. De weg voor het park wordt gestremd door mensen die vooralsnog niet naar binnen kunnen. Langsrijdende bussen toeteren, de rij groeit gestaag.

Ilias Boutnadie (18) en Benjamin Scholing (19) staan er ook. “We wilden naar het Vondelpark omdat het er gezellig is en we weten dat er leuke mensen komen.” Toch gaan de jongens niet in de rij staan. “Zo bijzonder is het ook weer niet,” zegt Scholing. “We wachten nog op een vriend en dan gaan we ergens in een ander park chillen.”

Vaker veel te druk

Het Vondelpark is wel vaker afgesloten geweest vanwege te grote drukte. De gemeente liet eerder weten dat het mooie weer de komende tijd niet direct iets verandert aan de bestaande coronamaatregelen of aan de handhaving ervan. Ook op andere plekken in de stad was het dinsdag veel te druk. Aan de Weesperzijde moest worden ingegrepen. Op sociale media wordt geklaagd dat mensen er zijn weggestuurd.

Handhaving in het Vondelpark.  Beeld ANP
Handhaving in het Vondelpark.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden