Hulporganisatie dreigt met kort geding om gestaakte opvang daklozen

Stichting Spinoa dreigt met een kort geding als de gemeente Amsterdam niet alle dak- en thuislozen van de straat haalt in verband met het coronavirus.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Vorige week maakte het stadsbestuur bekend dat daklozen en uitgeprocedeerden geen 24-uursopvang krijgen, omdat dit het risico op besmetting alleen maar groter maakt. Ze moeten overdag allemaal de straat op. Het zou volgens een advies van de GGD beter zijn dat mensen zich individueel in de buitenlucht bewegen, in plaats van in één ruimte met elkaar zijn.

Volgens Stichting Spinoa, die vorige week werd opgericht en zich inzet voor ‘de kwetsbaren in de stad’, druist deze maatregel in ‘tegen de belangen van alle Amsterdammers’. Met grote groepen daklozen in de Amsterdamse straten zou het besmettingsgevaar voor iedereen ‘drastisch toenemen’, schrijft het bestuur van de stichting in een open brandbrief aan het stadsbestuur.

Spinoa dreigt met een kort geding als de gemeente Amsterdam de maatregel niet intrekt. “Dan kunnen we niet anders,” zegt jurist Martin Jansen, die als vrijwilliger optreedt voor de stichting. “Het is nog maar de vraag of de maatregel juridisch gezien rechtmatig is. Dat is het natuurlijk niet: het is in strijd met fundamentele verdragsregels en daarbij ook in strijd met het gemeentelijke beleid. Als we geen echte leiders hebben, dan moeten we correct leiderschap afdwingen.”

De stichting wijst het gemeentebestuur op een oplossing van andere steden: onder meer in Gent en in het Verenigd Koninkrijk vangen hotels op eigen houtje daklozen op. Spinoa heeft al twee hotels bereid gevonden om een eerste groep daklozen op te vangen. Het gaat om The Neighbour’s Magnolia en Hotel Atlas, beide in de buurt van het Vondelpark. “Het is een mooi initiatief,” zegt eigenaar Peter Bishoff. Niet alleen voor de daklozen, maar ook voor hem, als de gemeente een financiële bijdrage levert. “Ik zou hierdoor mijn personeel kunnen betalen, wat mijn verlies in deze crisis beperkt, en de daklozen hebben tijdelijk beschermd onderdak.”

Maatregelen

In de serie maatregelen van de gemeente wordt de winteropvang op de Transformatorweg teruggebracht tot 150 personen, verdeeld over drie ruimtes. Door de verdeling wordt het risico van besmetting verlaagd. Gezamenlijk eten is om dezelfde reden uit den boze. Binnen de nachtopvang komen isolatiebedden, waar zieke daklozen terecht kunnen als zij toch besmet zijn.

In Sporthallen Zuid worden 75 extra bedden neergezet voor dakloze ongedocumenteerden, waarvoor geen ruimte meer is in de reguliere nachtopvang. Ook worden 43 Oost-Europese daklozen, die nu capaciteit in de nachtopvang bezet houden, zo snel mogelijk terug naar hun thuisland gebracht. Hierdoor komen nog meer bedden vrij voor zwervers en ongedocumenteerden die geen huis hebben.

Verblijfstermijn

Diverse toegangseisen, zoals de maximale verblijfstermijn van 10 dagen, worden opgeschort. Ook zullen de verschillende inloophuizen in de stad zoveel mogelijk open blijven voor de daklozen voor wie geen plaats meer is in de nachtopvang.

Ook de groep illegale vreemdelingen die de parkeergarage Kempering in Zuidoost heeft gekraakt, kan daar nog even blijven zitten. Eigenlijk zou het bouwwerk vorig weekend ontruimd worden, maar de sloop is uitgesteld zodat de groep hun provisorische verblijf in de oude garage nog niet hoeft te verlaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden