Achtergrond

Hulp in coronatijden: het regent oproepjes op sociale media

Boodschappen doen, oppassen of een gekookte maaltijd: het regent oproepjes van mensen die hulp aanbieden aan ouderen, zieken of werkenden in de publieke sector.

Jari Goedegebuure
Studenten Jasper Veen, Thijs de Jongh, Amber Nagelhout en Naut van Teeseling koppelen met hun website hulpvragers aan mensen die het aanbieden. Beeld Naut van Teeseling
Studenten Jasper Veen, Thijs de Jongh, Amber Nagelhout en Naut van Teeseling koppelen met hun website hulpvragers aan mensen die het aanbieden.Beeld Naut van Teeseling

De donderdag afgekondigde maatregelen door minister-president Mark Rutte hebben Nederland op zijn kop gezet. We − ja, ook vele Amsterdammers − zijn aan het hamsteren geslagen. Pasta, broden, blikvoer: de schappen in veel supermarkten zijn nagenoeg leeg. Dat terwijl er niet eens een tekort aan voedsel is, zo benadrukken de winkels en autoriteiten.

Maar er zijn ook ouderen en zieken die de deur niet uit kunnen, terwijl zorgpersoneel en andere mensen in de publieke sector zit met de opvang van hun kinderen. Tijd om die mensen te hulp te schieten, vinden veel Amsterdammers. In Facebook-buurtgroepen regent het oproepjes van mensen die vragen waar ze bij kunnen schieten. En sinds zaterdagochtend is er zelfs een speciale groep in het leven geroepen: Amsterdam Corona Help.

Gekookte maaltijd

De 50-jarige Petra Wentzel uit De Baarsjes heeft net wat boodschappen − onder meer yoghurt, eieren, wc-papier en abrikozen − naar een zieke collega gebracht. Ook heeft ze in een buurtgroep aangeboden voor anderen inkopen te doen en thuis te bezorgen. “Bij de Makro, Sligro en Hanos is nog wel veel te krijgen,” vertelt de zelfstandig ondernemer in de toeristenbranche. “Het heeft niet veel om het lijf om anderen te helpen.”

Daarbij hoopte Wentzel dat mensen een beetje zouden ontspannen. “Maar dat is nog niet echt gelukt. Mensen zaaien paniek door op sociale media foto’s te posten van lege schappen, maar er is echt genoeg. Overigens hoop ik ook een gevoel van nabuurschap te creëren. Als al deze ellende dit oplevert, hebben we er toch nog iets aan gehad.”

Ook Nora Hulscher (28) uit Bos en Lommer heeft online haar hulp aangeboden. “Ik zag wat berichten van mensen die in de verpleging werken. Zij kwamen thuis en alle schappen waren leeg. Ze zeiden: ‘Nu heb ik de hele dag hard gewerkt en kan niet eens eten koken.’”

Hoewel ze zelf ook de hele week werkt, bracht dat de psycholoog op een idee. “Ik heb vandaag de hele dag tijd om eten te koken, dus heb ik aangeboden dat mensen bij me kunnen aankloppen voor een maaltijd,” vertelt Hulscher. Ze heeft een stoofschotel en tajine gemaakt, waarvoor verschillende buurtbewoners zich al hebben gemeld. “Dat is heel leuk. Ik denk dat we er voor elkaar moeten zijn in deze lastige tijden.”

Berichtenketting

Dat dachten ook de vier studenten Naut van Teeseling (20), Amber Nagelhout (24), Thijs de Jongh (23) en Jasper Veen (23). Zij hebben de website ‘Gewoon mensen die mensen willen helpen’ in het leven geroepen, om zo hulpvragers in heel Nederland te koppelen aan mensen die het aanbieden.

“Het was het idee van Naut, die er een Whatsappbericht over stuurde,” vertelt de Amsterdamse Nagelhout. “Dat bericht is heel vaak doorgestuurd en kwam uiteindelijk terecht bij Thijs en Jasper, die in Delft studeren. Zij zijn vervolgens die hele berichtenketting afgespeurd om terug te komen bij Naut. Samen hebben we de website gemaakt.”

Inmiddels hebben zich al duizend mensen aangemeld om te helpen. “Eigenlijk zijn nu vooral nog op zoek naar mensen die hulp nodig hebben, want dat loopt nog niet echt storm,” aldus Nagelhout. Ze roept mensen die een handje kunnen gebruiken daarom op zich aan te melden via de website. “Want volgens ons zijn die er namelijk genoeg!”

De firma Van Rijssel deelt tulpen uit. Beeld Privéfoto
De firma Van Rijssel deelt tulpen uit.Beeld Privéfoto

Tulpen

De Hillegomse bloemenfirma Van Rijssel blijft door de coronacrisis met een hoop bloemen zitten. Zondag zal hij daarom ruim 2000 bossen tulpen in verzorgingshuizen in Amsterdam bezorgen om de ouderen een hart onder de riem te steken die nu weinig bezoek krijgen. Op diverse locaties van zorginstellingen van Amsta zullen de ouderen verblijd worden met een bos tulpen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden