Huizen in de stad iets minder duur

De Amsterdamse woningmarkt lijkt zich eindelijk te stabiliseren. De prijsstijgingen vlakken na vier jaar af en vorig kwartaal was zelfs sprake van een dip. Een correctie, zegt de voorzitter van de makelaarsvereniging en die is gunstig voor kopers.

Ton Damen
null Beeld ANP
Beeld ANP

De prijs van een doorsnee appartement zakte in het eerste kwartaal 5,9 procent ten opzichte van de laatste drie maanden van het vorig jaar, van 428.00 euro naar 399.000 euro. Woningmarktexperts spreken van een signaal op de Amsterdamse woningmarkt.

Uit de kwartaalcijfers van makelaarskoepel NVM, die donderdag naar buiten kwamen, blijkt dat de transactieprijs van alle verkochte woningen in een kwartaal vier procent zijn gedaald. Ten opzichte van een jaar eerder is nog wel sprake van een stijging van 6,6 procent, maar die is minder fors dan we gewend zijn.

Jerry Wijnen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), spreekt van een correctie. "De afgelopen vier jaar zijn de huizenprijzen in Amsterdam hard gestegen, met 8 procent vorig jaar en 17 procent in 2017. Vandaag zien we de terugslag." Wijnen vindt dat gunstig voor kopers. "Er zijn het afgelopen kwartaal 300 huizen, 7 procent meer dan vorig jaar, in de verkoop gekomen."

Ook Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarktbeleid aan de Technische Universiteit Delft, signaleert een stabilisatie. "Er is al een prijsdaling geweest in het derde kwartaal van vorig jaar. Daarna stegen de prijzen weer. De woningprijzen in Amsterdam zijn al drie kwartalen aan het jojoën. Een geringe prijsstijging in het eerste kwartaal is gebruikelijk. Maar nu zien we een forse dip."

Geen verklaring
Een echte verklaring zegt Boelhouwers niet te hebben. Een van de oorzaken is het hoge prijsniveau. Daarom vertrekken gezinnen. "Meer mensen verlaten de stad. Amsterdam groeit nog door immigratie vanuit het buitenland." Dat zijn of mensen met hoge inkomens, zoals expats, of mensen met lage inkomens, zoals vluchtelingen.

4%

Afgelopen kwartaal daalden de huizenprijzen in Amsterdam met 4 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2018.Vergeleken met een jaar eerder stegen ze nog met 6,6 procent

Verder heeft Boelhouwer van beleggers gehoord dat zij terughoudender worden, maar hij weet niet of dat al in de cijfers is terug te zien. "De afgelopen tijd bedroeg het aandeel investeerders dat in Amsterdam woningen kocht voor verhuur 20 procent," zegt hij. "Als die investeerders wegvallen, daalt de vraag naar huizen. De prijzen liggen nu zo hoog dat beleggers via verhuur geen winst meer maken."

Onlangs maakte de Amerikaanse investeerder Blackstone bekend vele miljoenen te willen investeren in Amsterdamse huizen, kennelijk vanuit de veronderstelling dat de prijsstijgingen nog niet ten einde zijn.

Vierkantemeterprijs onveranderd
De vierkantemeterprijs veranderde nauwelijks in Amsterdam, hetgeen er op wijst dat vorig kwartaal vooral kleine appartementen werden verkocht.

Peter Boelhouwer. De hoogleraar woningmarktbeleid aan de Technische Universiteit Delft ziet de huizenprijzen de laatste tijd heen en weer jojoën Beeld -
Peter Boelhouwer. De hoogleraar woningmarktbeleid aan de Technische Universiteit Delft ziet de huizenprijzen de laatste tijd heen en weer jojoënBeeld -

Het aantal verkochte woningen in de stad daalde vorig kwartaal 23 procent tot 1722. Maar dat waren er wel bijna vier procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De woningmarkt in de rest van Nederland was stabiel. De prijs van een doorsnee woning bedroeg 294.000 euro, 0,1 procent lager dan eind 2018 en 8,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

8,1%

De huizenprijzen in heel Nederland lieten in de eerste drie maanden van dit jaar een stijging zien van 8,1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden