Plus

Huisvuil? In de binnenstad komt de (vuilnis)bakfiets op afroep langs

Vanwege de wankele kades en bruggen wordt het vuilnis in een deel van de binnenstad thuis opgehaald met elektrische bakfietsen. Bijkomend voordeel: minder zwerfvuil en beter recyclebaar afval.

Bart van Zoelen
Vuilnis dat met een bakfiets aan huis is opgehaald, wordt gesorteerd op het Raamplein. Beeld Jean-Pierre Jans
Vuilnis dat met een bakfiets aan huis is opgehaald, wordt gesorteerd op het Raamplein.Beeld Jean-Pierre Jans

Op het Raamplein rijden sinds deze week vier bakfietsen af en aan. Hier wordt het huisvuil dat ze op achthonderd adressen in de Passeerdersgrachtbuurt aan huis ophalen gesorteerd in onder meer glas, papier, textiel en elektrische apparaten, wat met de rukwinden van vrijdagmorgen nog niet meevalt.

Het gaat om een deze week begonnen proef die een half jaar duurt. Net als in het Wallengebied waar afval­inzameling over water wordt uitgeprobeerd, wordt de middeleeuwse infrastructuur van de oude stad als voordeel gebruikt, zegt stadsdeelbestuurder Micha Mos. Het afval wordt gescheiden opgehaald - met zelfs groente-, fruit- en tuinafval (gft), wat een nieuwigheid is voor het centrum. Mos: “Een sociale component is er ook: de mensen spreken elkaar weer eens.”

Betere opbrengst

Het lijkt een dure manier om afval op te halen, maar projectleider Marcel Stiphout heeft goede hoop dat het niet duurder uitpakt dan het ophalen van de vuilniszakken die hier twee dagen in de week aan de straat werden gezet. De bakfietsen zijn veel goedkoper dan een vuilnisauto en het beter gescheiden vuilnis levert veel meer op na recycling tot grondstoffen. In Delft en Leiden is dat al een succes gebleken, zegt het bedrijf InzamelHelden dat de afvalinzameling per elektrische bakfiets heeft uitgedacht.

Op veel plaatsen in de binnenstad is geen ruimte voor ondergrondse containers en zijn zware vuilnisauto’s vanwege de wankele kades geen optie. De verwachting is daarnaast dat er minder zwerfvuil komt nu ratten en meeuwen de vuilniszakken niet meer kunnen openrijten. En de bakfietsen kunnen wellicht worden gereden door Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Dan slaan we veel vliegen in een klap.”

Een struikelblok is nog wel dat de binnenstadbewoners die per app gedurende twee ochtenden en een avond doorgeven dat ze afval klaar hebben staan, twee uur lang thuis moeten zijn. Dat is in coronatijd door het vele thuiswerken goed te doen, maar daarna wellicht lastiger. Maar Stiphout houdt ook al ‘een Uberachtig systeem’ voor mogelijk waarbij de bakfiets op aanvraag komt voorrijden en in de app precies te zien is hoe lang het nog duurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden