PlusAchtergrond

Hudson's Bay: ‘Nederlandse verhuurders vormden verboden kartel’

Het warenhuiscompex van Hudson's Bay aan het Amsterdamse Rokin in betere tijden. 
 Beeld ANP
Het warenhuiscompex van Hudson's Bay aan het Amsterdamse Rokin in betere tijden.Beeld ANP

Het omvallen van warenhuis Hudson’s Bay is een straatgevecht geworden. Terwijl eigenaren van de vijftien panden nog altijd tevergeefs proberen het Canadese moederbedrijf aan de afspraak te houden om tot 2027 zeker 280 miljoen euro huur door te betalen, betichten de Canadezen de verhuurders van verboden kartelvorming.

Herman Stil

Hudson’s Bay Company (HBC), het Canadese moederbedrijf van het failliete Nederlandse flopwarenhuis, wil maar liefst 25 partijen onder ede horen. HBC vindt dat ze uit de doeken moeten doen hoe ze hebben samengespannen om het concern te dwingen nog zeven jaar huur te betalen, ook al is het warenhuis hier al lang en breed vertrokken.

Daaronder eigenaren van de voormalige winkelpanden als verzekeraars ASR, Allianz en Zürich, vastgoedgiganten Kroonenberg Groep, Wereldhave en Unibail-Rodamco maar ook het pensioenfonds van de slagers. Daarnaast zijn ook het vastgoedimperium van de familie Blokker - dat het warenhuismagazijn in Mijdrecht aan de Canadezen verhuurde - en de logistieke partner van de keten opgeroepen. Ook de curatoren van de failliete Nederlandse dochter dienen op te draven.

Huurgarantie

Het Canadese moederbedrijf stelde zich bij de komst van Hudson’s Bay naar Nederland in 2017 garant voor tien jaar huurverplichtingen à 56,4 miljoen euro per jaar. Het maakt daarbij niet uit dat het warenhuis is vertrokken en een deel van de panden alweer nieuwe huurders trekt. Die toezegging was destijds het plengoffer voor de 176 miljoen euro die eigenaren van HBC-vastgoed investeerden om de panden klaar te stomen voor het warenhuis.

Nu de Canadezen vanwege miljoenenverliezen met de staart tussen de benen uit Nederland zijn vertrokken, houden vrijwel alle vastgoedeigenaren het moederbedrijf aan die ‘concerngarantie’. Daartoe lopen nu meerdere procedures zowel in Canada als in de Amerikaanse staat Delaware, notoir vanwege de lakse bedrijfsregels en status als zakelijk belastingparadijs.

De schade voor de Canadezen kan in principe oplopen tot bijna 400 miljoen euro, alhoewel de curatoren van de failliete Nederlandse activiteiten rekenen op een bedrag van 280 miljoen.

‘Onderlinge afspraken’

HBC is echter niet van plan te betalen. Volgens de Canadezen zijn er ‘sterke aanwijzingen dat er onderlinge afspraken over de concerngarantie zijn gemaakt tussen de verhuurders’, in strijd met de Nederlandse en Europese kartelregels. HBC wil daarvoor bewijs verzamelen om vervolgens rechtszaken te starten en klachten bij kartelautoriteiten in te dienen.

Als het opzetje lukt, wordt niet alleen de miljoenenafspraak vernietigd maar zouden de vastgoedeigenaren ook door kartelwaakhond ACM en de Europese Commissie kunnen worden beboet. Zo ver is het nog lang niet; voorlopige getuigenverhoren zijn nog geen rechtszaken. Ze worden vaak gebruikt om de tegenpartij onder druk te zetten. Bovendien kan HBC nu bij Canadese en Amerikaanse rechters volhouden dat er in Europa nog procedures lopen.

Afleidingsmanoeuvre

Inmiddels zijn door een aantal verhuurders bezwaarprocedures gestart tegen de oproep, die ze als een afleidingsmanoeuvre zien. Ze ontkennen dat er ooit onderling afspraken zijn gemaakt en dat de voorwaarden voor de huurcontracten juist zijn gedicteerd door HBC en zijn advocaten. De zaak zal op zijn vroegst in de herfst dienen.

HBC probeert al langer onder de miljoenengarantie uit te komen. Bij zes panden van verhuurder CBRE moest de rechter er een jaar geleden al aan te pas komen om de concerngarantie af te dwingen nadat de Canadezen deze weigerden te bekrachtigen.

Alleen voor het warenhuis in het Utrechtse Hoog Catharijne sloot HBC vlak voor het faillissement een huurdeal, met eigenaar IEF Capital. Voor 2,9 miljoen euro werd het lopende huurcontract, in principe van nog bijna 33 miljoen euro, afgekocht. Het Amsterdamse IEF is ook de enige vastgoedpartij die niet door HBC wordt aangepakt.

Achterstallige huur

Het regent inmiddels over en weer rechtszaken. Zo veroordeelde de Amsterdamse rechtbank HBC eind vorig maand tot het betalen van ruim drie miljoen euro achterstallige huur aan Unibail Rodamco voor de vestiging in Almere.

De Amsterdamse Kroonenberg Groep spande eind vorig jaar met succes een zaak tegen het warenhuis aan voor de vestigingen in Amsterdam Kalverpassage en Breda. Daarvoor was zwart op wit afgesproken dat HBC Nederland ze tot half 2022 open zou houden. Nu dat niet is gebeurd, lopen er dwangsommen die kunnen oplopen tot vijftig miljoen euro. Door het faillissement zijn die nu onderdeel van de failliete boedel.

Een ordentelijk faillissement

Bij V&D ging het in 2015 om veel meer werknemers, bij Macintosh (Dolcis, Scapino) om de meeste vestigingen. Maar het faillissement van Hudson’s Bay Nederland loopt qua euro’s uit op het grootste ooit in winkelland.

En dat terwijl het bedrijf zichzelf vorig jaar aanvankelijk ‘ordentelijk’ heeft ontmanteld. Zo werd onder meer een sociaal plan geregeld voor de 1500 werknemers waardoor de schade voor het UWV miniem is. Ook de fiscus heeft geen claims, blijkt uit het deze week verschenen tweede verslag van de curatoren.

Maar 85 andere schuldeisers hebben voor in totaal ruim 243 miljoen euro vorderingen ingediend. Daartegenover staat een banksaldo van 18,5 miljoen euro. De curatoren zijn desondanks ‘voorzichtig optimistisch’ dat een deel van de schuld wordt vergoed.

Hudson’s Bay Company heeft tussen 2016 en 2020 340 miljoen euro in het Nederlandse avontuur gestoken. Daarnaast hebben de eigenaren van de vijftien winkelpanden nog eens 176 miljoen geïnvesteerd. In de ruim twee jaar dat het warenhuis open was, leed het een verlies van bijna 184 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden