Hotelstop? Nieuwe wormenhotels ook niet meer welkom

De stad telt op het moment 55 wormenhotels. Beeld Rink Hof
De stad telt op het moment 55 wormenhotels.Beeld Rink Hof

In Amsterdam geldt, naast een gewone hotelstop, nu ook een wormenhotelstop. De populariteit van deze natuurlijke afvalbakken is zo groot dat het gemeentebestuur nieuwe aanvragen niet meer in behandeling neemt.

Wormenhotels zijn kasten op straat waarin Amsterdammers hun groente- tuin- en fruitafval kunnen gooien. In die bak verwerken zeker duizend wormen dit afval tot ‘humusrijke compost’.

Zo’n hotel wordt beheerd door een groep Amsterdammers en die mag deze compost naar hartenlust gebruiken in tuin of plantenbakken.

De stad telt op dit moment 55 wormenhotels en daar komen er de komende maanden nog 20 bij. Daar zal het in elk geval voorlopig bij blijven, schrijft het gemeentebestuur in antwoord op schriftelijke vragen van Ilana Rooderkerk, raadslid namens D66.

Overlast

Deze wormenhotelstop treft meer dan honderd groepen enthousiaste Amsterdammers die een aanvraag hebben ingediend om ook zo’n natuurlijke afvalbak te mogen neerzetten. Zij staan voorlopig op de wachtlijst.

‘We zien dat wormenhotels zeer populair zijn,’ schrijft het college, ‘maar het neerzetten van zo’n afvalpunt is geen sinecure; het gaat hierbij om levende have, openbare ruimte en mogelijk overlast door stank, ratten en insecten. Dit alles maakt het noodzakelijk dat onderhoud en beheer op de lange termijn gegarandeerd zijn. Het kan dus niet zo zijn dat Amsterdammers na verloop van tijd hun enthousiasme verliezen en de wormenhotels onbeheerd laten stinken op de stoep.’

Het gemeentebestuur wil eerst evalueren en daarna pas besluiten over eventuele uitbreiding. Die evaluatie staat pas in november op de agenda.

Tot die tijd blijven al die enthousiaste Amsterdammers in de wacht staan. Wel kunnen ze, op ­eigen initiatief, kleine hotels ­openen op balkon of dakterras.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden