Hoteleigenaresse na twee aanslagen: ‘Ik word afgeperst’

De eigenaresse van Hotel Parkview, dat na twee aanslagen door de burgemeester werd gesloten, zegt dat ze al drie jaar onder druk wordt gezet om haar hotel in Zuid tegen een te lage prijs te verkopen.

Paul Vugts
De schade bij het Parkview Hotel na de explosie was groot. Beeld ANP
De schade bij het Parkview Hotel na de explosie was groot.Beeld ANP

De 77-jarige eigenaresse heeft de politie pas dinsdag geïnformeerd over de afpersing. Dat deed ze nadat haar maandag was gemeld dat de burgemeester voornemens was het hotel voor onbepaalde tijd te sluiten, zoals nu is gebeurd.

In de nacht van 23 op 24 oktober gooide een onbekende een handgranaat het portiek in van het hotel op nummer 8 in de Korte Van Eeghenstraat. De pin was uit de granaat getrokken, wat het aannemelijk maakt dat het de bedoeling was dat die zou ontploffen – met alle gevolgen voor hotelgasten, medewerkers en buren van dien.

In de nacht van 5 op 6 juli plaatste een dader, gehuld in donkere kleding en een jas met capuchon, rond half 5 een zwaar explosief naast het hotel, voor het pand op nummer 6. Hij rolde op zijn gemak een kabel uit waarmee hij het explosief van flinke afstand tot ontploffing bracht. Panden en auto’s raakten hierbij zwaar beschadigd. Ook nu is de ravage in de straat nog altijd goed zichtbaar.

Grote onrust

De politie en burgemeester zien in de sluiting van het hotel de enige manier om meer geweld te voorkomen. Ze vinden dat de hoteleigenaresse al veel eerder had moeten vertellen dat ze werd afgeperst. De recherche had de informatie kunnen meenemen in het onderzoek en de tweede levensgevaarlijke aanslag naast het hotel had mogelijk verijdeld kunnen worden.

In de buurt hebben de explosies vanzelfsprekend grote onrust veroorzaakt. De gemeente en de politie houden donderdagavond een besloten bijeenkomst voor buurtbewoners, om de voorvallen, de gevolgen en het onderzoek te bespreken.

Overigens zegt de eigenaresse er nog steeds van uit te gaan dat de aanslag van 6 juli niet tegen haar hotel was gericht. De eigenaresse en haar raadsman waren niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden