Nieuws

Hotel biedt Rietveldstudenten gratis kamers aan als atelier

Een hotel op de Zuidas, dat maandag de deuren opent, stelt gratis hotelkamers ter beschikking aan zestien studenten van de nabijgelegen Gerrit Rietveld Academie. Hun kunstwerken worden daar het komende jaar geëxposeerd.

Floor Meijs
Hotelkamer van Innside by Meliá Amsterdam.  Beeld Innside
Hotelkamer van Innside by Meliá Amsterdam.Beeld Innside

De hotelkamers van Hotel Innside by Meliá Amsterdam zijn bedoeld als werkruimte voor de studenten. De studenten kunnen in ieder geval tot en met juni gebruik maken van de hotelateliers.

De samenwerking kwam voort uit een idee van Sjoerd Sybesma, manager van het hotel. “Met het interieur van onze hotels willen we een verhaal vertellen. Het liefst betrekken we de omgeving daarbij. Kunst van studenten in ons hotel leek me heel tof en hemelsbreed is de Rietveld Academie onze buurman. Dus heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik de kunstacademie binnengestapt.”

Leerzaam en leuk

Oud-leerling en gastdocent Olle Stjerne begeleidt het project vanuit de Rietveld Academie. “Ik was meteen enthousiast omdat de meeste samenwerkingen en uitwisselingen vanwege de pandemie niet door kunnen gaan. Op deze manier kunnen onze studenten toch op locatie werken, wat heel leerzaam en ook leuk is.”

Na het presenteren van hun voorstel zijn zestien studenten geselecteerd door een team van docenten en hotelmensen. “Maar dat kunnen er nog meer worden,” zegt Stjerne. Vanaf volgende week krijgen zij elk een hotelkamer tot hun beschikking om in te werken. Blijven logeren zit er niet in: de studenten hebben zeven dagen per week van 07.00 uur ’s ochtends tot 20.00 uur ’s toegang tot hun hotelatelier.

De sculpturen, installaties en schilderijen die de studenten maken, zullen door het hele hotel te zien zijn. Zo is een student van plan een fotoserie te maken in een van de kamers, waar de foto's ook zullen worden tentoongesteld. “Een andere student gaat een fantastisch schilderij maken van organisch materiaal voor in onze skybar,” zegt Sybesma.

Uitgestorven hotel

Een van de deelnemende studenten is Tindra Jonsdotter, die van plan is een schilderij en kunstinstallatie te maken voor een nog nader te bepalen plek in het hotel. “Dit project staat dicht bij mij omdat ik met mijn kunst een verhaal wil vertellen dat iedereen aanspreekt. De hotelgasten zullen misschien niet zo snel een expositie bezoeken, maar komen straks wel in aanraking met mijn kunst. Een goede oefening dus om mijn werk bij het publiek aan te laten sluiten.”

Jonsdotter kijkt uit naar het werken in het hotel: “Het lijkt me heel tof om een atelier in een zo goed als leeg hotel te hebben. Dat het hotel uitgestorven zal zijn heeft wel iets spannends, zoals in een film als The Shining, haha! Maar ik denk vooral dat een andere omgeving bevorderlijk kan zijn voor mijn creativiteit.”

Helemaal uitgestorven zal het hotel niet zijn na de opening. “Maar ik denk niet dat we snel vol zullen zitten,” zegt Sybesma, doelend op de coronacrisis. Stjerne hoopt dat ze de expositie wel met een opening kunnen vieren. Stjerne: “Het doel is dat onze studenten hun voorstellen buiten de comfortzone van een eigen atelier uitwerken tot kunstobjecten, die hotelgasten straks kunnen aanschouwen.” “Dan is de cirkel rond,” zegt Sybesma.

Het hotel aan de Zuidas opent maandag de deuren. Beeld Innside
Het hotel aan de Zuidas opent maandag de deuren.Beeld Innside
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden