Hortus Botanicus wil open: ‘Bij ons veel veiliger dan in het park’

Een noodkreet van de Hortus Botanicus Amsterdam: de botanische tuin van de stad ziet de tekorten dreigend oplopen, en roept op tot opening. ‘Juist in deze tijd is het belangrijk dat wij mensen leren over het belang van de planten op aarde.’

Tahrim Ramdjan
De Amsterdamse botanische tuin heeft dringend steun nodig en roept op: 'Open de Hortus'. Beeld Suzan Baars/Hortus Botanicus Amsterdam
De Amsterdamse botanische tuin heeft dringend steun nodig en roept op: 'Open de Hortus'.Beeld Suzan Baars/Hortus Botanicus Amsterdam

“We houden het hoofd nog net boven water,” zegt directeur Carlien Blok. “Maar hoe langer wij dicht moeten, en geen inkomsten kunnen genereren, wordt het wel steeds moeilijker. We zullen er alles aan doen om onze planten en gebouwen te conserveren, maar de tekorten worden steeds groter.”

Net als andere musea en publieke instellingen is de Hortus Botanicus sinds 15 december vorig jaar gesloten, nadat de tuin in november en in de eerste lockdown van maart en april ook al dicht moest. Volgens Blok zijn 85 procent van de inkomsten op het conto te schrijven van bezoekers, en verder krijgt ze subsidie van de gemeente.

Vreemde eend in de bijt

De Hortus ontvangt NOW-steun van de overheid (voor het doorbetalen van werknemers), maar valt buiten de boot voor de BIZ-regeling – de extra overheidssteun voor de cultuursector. “We zijn altijd een vreemde eend in de bijt geweest, als museum voor planten.”

Een grootscheepse reorganisatie is voorkomen, zegt Blok. “Maar we hebben al mensen in posities die allang niet konden werken, zoals de horeca of bij de entree, moeten laten gaan.” Ook worden steeds meer plannen, zoals de nieuwe drieklimatenkas en het onderhoud van de monumenten in de Hortus, uitgesteld. “Maar dat onderhoud kun je niet ellenlang uitstellen. Dat wordt ook alleen maar duurder dan.”

Amsterdammers spreiden

Ze hoopt vooral op maatwerk vanuit de overheid: andere horti in Nederland, zoals in het Groningse Haren of Alkmaar, konden al open. “Het zou mooi zijn als je meer groene buitenruimte hebt om Amsterdammers te spreiden.” Ze wijst op de drukte in de parken. “Ik snap dat Amsterdammers naar buiten rennen, en bij ons is het veel veiliger dan in een park. Je weet dat we tijdslots hebben, veilig afstand houden, en ook daarop toezien.”

Tot die tijd hoopt ze op steun van Amsterdammers, buurtbewoners en vrienden. “Zodat we de rest van het jaar beter kunnen doorkomen.” Daarvoor loopt al een maand de campagne ‘Open de Hortus'. “En juist in deze tijd is het belangrijk dat wij onze missie goed kunnen vervullen. Dat we mensen meer kunnen leren over planten, zodat zij weten hoe belangrijk die zijn voor het leven op aarde. Daar wil ik niet aan inboeten.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden