Plus

Horecazaken onder verscherpt toezicht: 'We waren gechoqueerd'

In 2017 stonden er in Amsterdam 109 horecazaken onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Op dit moment zijn het er zeven in 2019. Wie is berispt, is wel even zoet met de nasleep.

David Hielkema
109 Amsterdamse restaurants stonden in 2017 onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) omdat zij niet voldeden aan de regels omtrent hygiëne en voedselveiligheid. Beeld Unsplash
109 Amsterdamse restaurants stonden in 2017 onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) omdat zij niet voldeden aan de regels omtrent hygiëne en voedselveiligheid.Beeld Unsplash

Op dit moment staan zeker zeven zaken in Amsterdam onder verscherpt toezicht. Eén hiervan is Snackbar Cito op de Kinkerstraat. "Ik was niet verrast door het rapport. Het was mijn eigen schuld," zegt de eigenaar. "Ik had problemen met het riool beneden waardoor er vliegen naar boven kwamen. Dat is inmiddels opgelost."

Rakang Restaurant, een zaak die meer dan 35 jaar bestaat, staat ook op die lijst. "We hebben nog nooit problemen gehad. En opeens... We waren gechoqueerd," zegt de manager. Inmiddels hebben ze een partij ingehuurd die helpt om uit te leggen hoe ze alles volgens de regels moeten schoonmaken. "We zijn laatst gecontroleerd en dat was goed. Over drie en zes maanden komen ze weer langs."

Nieuwe manager
Tempo Doeloe op de Utrechtsestraat heeft een nieuwe manager in dienst om de problemen op te lossen. Restaurant De Portugees, Surabaya Green en Simit Sarayi op de Nieuwendijk zijn de laatste drie restaurants die onder verscherpt toezicht staan, maar hebben niet op vragen van het Parool gereageerd.

Sinds vorig jaar maakt de NVWA alle rapporten openbaar. "We hopen daarmee dat restaurants meer regels naleven," zegt woordvoerder Tjitte Mastenbroek. Bij een inspectie proberen ze de restaurants ook te helpen. Zo wijzen ze door naar adviesbureaus of ongediertebestrijding. "We hebben ook de hygiënecode laten vertalen naar het Chinees. Maar uiteindelijk moeten de ondernemers zelf voor verbetering zorgen."

De reden dat een horecatent een waarschuwing krijgt, kan zijn door muizen in het restaurant, bacteriën in voedsel of het verkeerd koelen van producten. Muizen komen overal in de stad voor, maar de meeste restaurants maken gebruik van ongedierte bestrijding. "Die komen maandelijks langs. Je kan niet zonder," zegt de manager van Surinaams Chinees Restaurant Kam Yin.

Kakkerlakken
Zijn restaurant kwam vorig jaar in het nieuws nadat er een kakkerlak in het eten werd gevonden. Dat was wel genoeg reden voor de inspectie om direct het restaurant te sluiten. Inmiddels is het weer open. "Niet voor niets," zegt de manager. Ze hebben de keuken verbouwd en externe bedrijven voeren controles uit. "Die nemen ook monsters mee naar het lab om ons te controleren. Of ze wijzen ons net op een tegeltje dat los zit en ons niet opviel. Ook weet het personeel beter wat de hygiënecodes zijn."

De meeste restaurants die in 2017 onder verscherpt toezicht stonden, staan dat niet meer. Zo ook eetcafé de Brakke Grond, al kost het nogal wat investeringen. "We hebben inmiddels een nieuw team in de keuken, een controlebureau ingehuurd en een goede koelmachine gekocht," laat de manager van het bedrijf weten.

Dat er steeds meer restaurants onder verscherpt toezicht komen te staan, komt volgens het NNWA door hun nieuwe manier van controleren. Dit doen zij op basis interventiebeleid, controleren nadat een tent onder toezicht heeft gestaan, en door meldingen die zijn binnengekomen. In 2017 kregen zij 829 meldingen binnen over Amsterdamse horecazaken. Tjitte Mastenbroek: "Amsterdam heeft meer horecagelegenheden dan andere steden. De stad heeft last van ongedierte, net zoals andere grote steden, dus is het logisch dat we daar meer toezicht houden."

Lees ook: 109 Amsterdamse restaurants onder verscherpt toezicht

Inspectierapporten NVWA

Uit onderzoek van RTL Nieuws, dat inspectierapporten van het NVWA heeft gekregen, blijkt dat in 2017 ruim 109 Amsterdamse horecazaken onder verscherpt toezicht stonden. Een restaurant krijgt deze status als het in een periode van twee jaar tijd minstens drie boetes heeft gekregen. Als de restaurants daarna nog twee keer in de fout gaan, sluiten de inspecteurs de bedrijven. Die mogen dan weer open als alles hygiënisch is.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden