Horeca mag open: geen afstand voor huisgenoten

Vanaf 1 juni stipt 12 uur mogen horecazaken en terrassen weer open, mits de 1,5 meterregel wordt gehanteerd en er niet meer dan 30 gasten binnen zijn. Voor terrassen geldt geen maximum aantal personen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Huisgenoten hoeven, in tegenstelling tot eerdere berichten, onderling geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden in eet- en drinkgelegenheden. Dat kondigde premier Mark Rutte dinsdag aan na het crisisberaad met ministers uit het kabinet.

Ook in Amsterdam komt per 1 juni ruimte voor de restaurants en cafés, zei burgemeester Halsema dinsdag. Maar Halsema waarschuwde ook dat versoepeling van sommige lockdownmaatregelen in Amsterdam misschien langer op zich kan laten wachten dan elders in het land. “Rotterdam heeft bijna 200 duizend inwoners minder, maar wel 100 vierkante kilometer meer oppervlakte, terwijl onze oppervlakte voor een kwart uit water bestaat. Bovendien hebben zij 3000 horecabedrijven, en wij 8000. Wij hebben een onwaarschijnlijk tekort aan openbare ruimte en daarom vraag ik u indringend om terughoudend te zijn,” zei de burgemeester in de gemeenteraad.

Plannen zijn er volop: één groot terras maken van Amsterdam als in een tropischweerscenario en Heineken pleitte voor een festivalterrein van coronaterrassen. Op het terras worden maatregelen genomen om te zorgen dat de tafeltjes ver genoeg uit elkaar staan en dat mensen die een terrasje pakken ook onderling afstand kunnen houden. Reserveren is voortaan verplicht, zelfs voor een snelle hap of een borrel aan de bar. Horeca-ondernemers zijn er zelf verantwoordelijk voor dat hun klanten anderhalve meter afstand houden op de terrassen, zei minister Ferd Grapperhaus vorige week.

Hoe Amsterdam de maatregelen die dinsdagavond door het kabinet zijn aangekondigd precies invult en hoe dat wordt gehandhaafd wordt komende dagen bekend. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat Amsterdam ‘de lijn van het rijk’ volgt. “Een grote verantwoordelijkheid ligt daarbij bij de onderneming.”

“De plannen liggen er,” zegt Eveline Doornhegge van de Amsterdamse tak van Koninklijke Horeca Nederland. “Er zijn veel innovatieve ideeën.”

Coronawachters

Een van de maatregelen die de horeca zal nemen is het inzetten van extra eigen personeel. “Dat is niet genoeg,” vreest Henry D’Aguiar van ISG Security. De oprichter van het beveiligingsbedrijf ziet een forse stijging in de vraag naar beveiligers in de Amsterdamse horeca. “En het is pas half mei dus dat zal toenemen. Wij zijn coronawachters geworden in plaats van beveiligers.”

Zijn mensen worden door tientallen Amsterdamse horecazaken ingehuurd voor verschillende taken, van handhavers die rondlopen met een felgekleurd hesje waarop ‘1,5 meter afstand’ staat, tot beveiliging aan de deur. “Bij twee bedrijven komt er een hek om het terras, met een aparte in- en uitgang. Bij de ingang scannen wij hoeveel mensen naar binnen gaan,” zegt D’Aguiar.

Hij is bang dat het inzetten van extra horecapersoneel alleen niet voldoende is. “Ik snap dat er een voorkeur is voor eigen personeel, want dat is goedkoper. Of dat bedrijven niet willen uitstralen dat er een beveiliger voor de deur staat. Maar beveiligers zijn beter getraind voor grotere uitdagingen. Bovendien zijn Amsterdammers wat gebekter. In de supermarkten ging het ook mis en werden medewerkers belaagd. Daarbij drinken mensen in de horeca vaak alcohol.”

De Koninklijke Horeca Nederland in Amsterdam heeft niet het idee dat er een run is op beveiligers, zegt Doornhegge. De horeca zal extra personeel inzetten om alles in goede banen te leiden. In sommige gevallen zal dat ook extra beveiliging zijn, maar in principe zullen politie en boa’s handhaven. “Bovendien, het aantal mensen in de stad is bij lange na niet wat we gewend zijn. Stromen toeristen zullen we niet zien,” zegt Doornhegge.

Toiletten

Een ander cruciaal onderdeel van een bezoekje aan het terras is het toiletbezoek. Ook daarover is nog veel onduidelijk. “Als er dertig mensen naar binnen mogen, maar honderd mensen op een terras zitten, wordt dat een uitdaging. Maar we gaan ervan uit dat mensen naar het toilet mogen binnen de voorwaarden die de overheid stelt,” zegt Doornhegge. “Daar is maatwerk voor nodig.”

Huurmaat, dat tijdelijke toiletten verhuurt, krijgt meer vragen de laatste tijd. “Met name over toiletten met handenwasvoorzieningen,” zegt Bart Segijn. Veel vragen komen van meerdere cafés die op een plein een groter terras willen neerzetten. “Maar de vraag wordt nog niet direct omgezet in reserveringen. Er is nog veel onduidelijk, maar cafés zijn ermee bezig.”

D’Aguiar ziet maatwerk bij de toiletvoorzieningen in de horeca. Op één plek worden extra toiletten geplaatst met automatische sanitizers. Op een andere locatie komt een fulltime schoonmaker, die na elke beurt een doekje door het toilet haalt. “Dat kan, als je maar dertig gasten binnen hebt.”

Horeca pas open vanaf 1 juni 12 uur

Ondernemers hoopten even al met Pinksteren open te kunnen, maar premier Rutte zei dinsdagavond dat de terrassen gaan niet voor 1 juni 12 uur opengaan. “Tot de ingangsdatum van de nieuwe regels, gelden de huidige regels. En daarin staat echt heel duidelijk dat horecavoorzieningen zijn gesloten, behalve als afhaalpunt voor eten of drinken.”

Koninklijke Horeca Nederland betreurt het dat de eet- en drinkgelegenheden pas op 1 juni open mogen en niet al hun deuren tijdens het pinksterweekend mogen openen. “Elke dag dat de sluiting langer duurt, is er een te veel, stelt de vereniging.

Versoepelingen van de lockdownmaatregelen kunnen in Amsterdam langer op zich laten wachten, dan elders in het land, waarschuwde burgemeester Halsema dinsdag. “Het spijt mij als ik een domper zet op de sfeer, maar we moeten ons realiseren hoe kwetsbaar wij zijn.” Volgens de burgemeester kampt de hoofdstad met enorm ruimtegebrek en is het al moeilijk genoeg voor de ruim 800.000 Amsterdammers om anderhalve meter afstand te houden, laat staan als daar nog duizenden bezoekers bijkomen.

Er zullen regionale verschillen ontstaan, verwacht zij, waarbij dunbevolkte gebieden zoals Groningen en Drenthe mogelijk sneller heropenen. “Dat kan betekenen dat in Amsterdam de risico’s te groot zijn voor verdere openstellingen,” zei zij dinsdagmiddag. Halsema specificeerde niet welke branches of bedrijfstakken mogelijk langer dicht blijven in Amsterdam, dan elders in het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden