Nieuws

Hoogleraar UvA neemt ontslag na geheime constructie met vastgoedlobby

Hoogleraar Hein Vermeulen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft zijn ontslag ingediend nadat de universiteit had laten weten een intern onderzoek in te stellen naar verborgen sponsoring van het salaris van Vermeulen. Een woordvoerder van de UvA zegt na berichtgeving van Nieuwsuur dat Vermeulen vrijdagochtend zelf besloot te vertrekken.

ANP
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De universiteit wilde intern onderzoek doen nadat onder meer Nieuwsuur vragen had gesteld over de hoogleraar. Het programma meldt vrijdagochtend dat Vermeulen jarenlang heimelijk zou zijn gesponsord door een lobbyvereniging van vastgoedbeleggers. Deze sponsoring liep via een constructie met een tussenpersoon. Op kosten van de vereniging zou Vermeulen onder meer onderzoek hebben gedaan naar belastingvrijstellingen voor vastgoedbeleggers. De UvA wist niet van de financiering, vertelt de woordvoerder. Vermeulen had de sponsoring niet gemeld.

Of eerdere onderzoeken gepubliceerd door Vermeulen teruggetrokken moeten worden, weet de universiteit nog niet. Ook kijkt de UvA of het interne onderzoek doorgaat na het vertrek van Vermeulen. Volgens Nieuwsuur zou er ook een onderzoek lopen naar mogelijke betrokkenheid van oud-vakgroepvoorzitter Rob Cornelisse.

Vermeulen begon in 2012 als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. De Amsterdam School of Real Estate (ASRE) betaalde zijn loon. Nieuwsuur meldt dat in werkelijkheid het geld vijf jaar lang afkomstig was van de Vereniging ter behartiging van de gezamenlijke belangen van beursgenoteerde fiscale vastgoedbeleggingsinstellingen (VBFV).

‘Interne zorgen over onafhankelijkheid van wetenschappers’

Naar aanleiding van het vertrek van Vermeulen werd vrijdag een digitale bijeenkomst georganiseerd voor medewerkers van de afdeling Belastingrecht van de UvA. Nieuwsuur heeft een opname van deze bijeenkomst in handen en meldt dat meerdere medewerkers zich zorgen maken over de onafhankelijkheid van wetenschappers.

Zij beklagen zich vooral over het gebrek aan transparantie over externe financiering, zo schrijft Nieuwsuur. De sponsoring van hoogleraren door bijvoorbeeld Zuidas-kantoren of lobbyclubs, wordt niet altijd openbaar gemaakt. Volgens sommigen is dit een gevolg van het feit dat de universiteit niet genoeg geld heeft, door een gebrek aan overheidsfinanciering.

De UvA laat aan Nieuwsuur weten dat het eerder deze maand een extern onderzoek is begonnen naar de mogelijke invloed van externe financiers op onderzoek bij de vakgroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden