PlusAnalyse

Hoofdstaddebat bewijst: Amsterdam staat niet centraal op 17 maart

De verkiezingen gaan over van alles, zoals corona, Mark Rutte of het klimaat. Het Hoofdstaddebat bewijst dat één onderwerp er op 17 maart nu eens niet centraal staat: Amsterdam.

Ruben Koops
Het debat in De Balie. Vlnr: Sidney Smeets, presentator Tim Wagemakers, Dilan Yesilgöz en Sofyan Mbarki.  Beeld Screenshot
Het debat in De Balie. Vlnr: Sidney Smeets, presentator Tim Wagemakers, Dilan Yesilgöz en Sofyan Mbarki.Beeld Screenshot

De een noemt het een talent, de rest van Nederland een tic, maar het klopt dat Amsterdammers de neiging hebben om zich bij bijna alles af te vragen: wat vinden wij daarvan? Niet gek dus dat debatcentrum De Balie in aanloop naar de verkiezingen een Hoofdstaddebat organiseerde over de vraag wat er op 17 maart voor Amsterdam op het spel staat. Maar wie dacht dat Amsterdamse kandidaat-Kamerleden Dilan Yesilgöz (VVD, nr. 5), Sidney Smeets (D66, nr. 18) en Sofyan Mbarki (PvdA, nr. 16) daar een helder antwoord op zouden geven had het mis.

Want als het Hoofdstaddebat iets opleverde was het wel dat de kandidaten zich realiseren dat Nederland geen districtenstelsel kent, waarbij regio’s hun ‘eigen mensen’ naar Den Haag afvaardigen. Grote beloftes over zaken die Yesilgöz, Smeets of Mbarki daar wel even voor ons zouden regelen, bleven dus uit. Ook de parate kennis over wat er in Amsterdam al geregeld is, viel een beetje tegen. Op een vraag over de wenselijkheid van een grotestedenbonus voor leraren antwoordde Smeets: “Het zou een optie kunnen zijn, maar ik heb er geen concreet voorstel voor.” Dat de grotestedenbonus al rond is, was hij blijkbaar even vergeten.

Was het daarmee een verloren avond? Nee. Het debat ging over gezondheid, economie, onderwijs en criminaliteit in Amsterdam en maakte wel goed duidelijk waar deze partijen op hoofdlijnen voor staan, zonder te verzanden in gekift op de vierkante millimeter. “Ik heb soms het idee dat toerisme een vies woord aan het worden is in Amsterdam,” zei VVD’er Dilan Yesilgöz. “Maar ondernemers hebben bezoekers juist nodig om uit deze crisis te komen.”

Nachtwacht

Ook Smeets hield de plaatselijke politiek, die toeristen inderdaad liever kwijt dan rijk lijkt te zijn, een spiegel voor. “Toerisme maakt ook mogelijk dat we over prachtige infrastructuur op het fietsje naar het Rijks kunnen gaan om betaalbaar naar de Nachtwacht te kijken.” Een beetje nuance kan soms verfrissend zijn.

Dat gebeurde ook andersom. In een debat over veiligheid, een onderwerp waarin men in Den Haag juist de neiging heeft om elkaar te overschreeuwen, vertelde Mbarki dat hij als Kamerlid een lans wil breken een tweede of zelfs derde kans. De voormalige vmbo-leraar: “Op straat sprak ik laatst een oud-leerling, die net drie jaar vast had gezeten wegens betrokkenheid bij een schietpartij. Ik mis een handreiking naar deze jongens als ze tot inkeer zijn gekomen. Willen we straffen, of dit land veilig maken?”

Carrières voor de politiek

Of het nu leraren zijn zoals Mbarki, of strafrechtadvocaten zoals Smeets, dit soort anekdotes bewijst de waarde van kandidaat-­Kamerleden die voor hun politieke carrière een gewone baan hebben gehad.

Natuurlijk gingen de handschoenen soms uit en ging het even hard tegen hard. Met de kreet ‘de VVD wil postcoderacisme invoeren’ bracht Smeets een controversieel liberaal plan in herinnering dat misdrijven gepleegd in zwakke wijken zwaarder wil bestraffen. Een plan dat niet meer in het verkiezingsprogramma staat, maar natuurlijk wel lekker bekt. Ook Yesilgöz deelde uit. “D66 kennen we vooral van enerzijds-anderzijds-en-mogen-we-nog-een cappuccino.” Niet alleen in de plannen, maar ook in het imago van partijen zit kennelijk weinig verschil tussen Amsterdam en Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden