Plus

Hoofd infectieziekten GGD Amsterdam: ‘Nog lange weg te gaan’

Amsterdam was maandenlang de coronabrandhaard van Nederland, maar sinds de strenge maatregelen van half oktober slinkt het aantal nieuwe besmettingen behoorlijk. ‘Vorige week was er een afname van dertig procent, maar er is nog een lange weg te gaan,’ zegt Yvonne van Duijnhoven, hoofd infectieziekten van de Amsterdamse GGD.

Yvonne van Duijnhoven, hoofd infectieziekten van de GGD Amsterdam.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Yvonne van Duijnhoven, hoofd infectieziekten van de GGD Amsterdam.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Hoe kijkt u naar de afname van dertig procent van vorige week?

“Na lang de ongewenste koploper te zijn geweest is de afname bemoedigend. Maar het is geen reden voor borstklopperij, want voordat Amsterdam van het veiligheidsniveau ‘zeer ernstig’ terug is naar ‘waakzaam’ moet het aantal besmetting nog veel harder krimpen. We zitten nu per week op zo’n 395 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. We moeten terug naar 35; meer dan 90 procent minder. Ik verwacht dat dat , ondanks de strengere maatregelen, minimaal tot half december duurt.”

Wat is de verklaring van de krimp?

“Voornamelijk de maatregelen van 13 oktober, waarbij onder meer het thuisbezoek tot 3 is beperkt en de horeca werd gesloten. Amsterdam heeft de grootste horecadichtheid van Nederland. Daar is een relatief groot effect van te verwachten. We zien de hardste krimp in de groep onder 40 jaar; de groep die het meest in de horeca komt. Amsterdam doet ook meer dan veel andere gemeenten aan preventie, dat kan ook een rol hebben gespeeld.”

Hebben in Amsterdam niet al zo veel mensen Covid-19 gehad dat de ziekte daardoor afneemt?

“Voor groepsimmuniteit moet 60-70 procent van de bevolking Covid-19 hebben gehad. Dat is niet het geval. Bloedbank Sanquin vindt landelijk onder donoren ongeveer 6 procent met antistoffen tegen het coronavirus. In grote steden als Amsterdam is dat in de leeftijdscategorie van 18-40 jaar ongeveer 11 procent.”

Is met de afname van het aantal besmettingen weer volledig bron- en contactonderzoek mogelijk??

“Ja, we zijn nu vaker in staat de nauwe contacten van besmette mensen te bellen dan een maand geleden. Hoe verder het aantal besmettingen slinkt, hoe vaker we dat kunnen doen. Door bron- en contactonderzoek beperk je – als mensen zich aan de coronagedragsregels houden – het aantal besmettingen, dus dan snijdt het mes aan twee kanten.”

Hoe is het met het aantal afgenomen tests in Amsterdam?

“Dat loopt ook stevig terug; vorige week 20 procent. Omdat het percentage positieve tests van week 43 naar week 44 is afgenomen van 21 tot 17 procent kun je wel concluderen dat de vastgestelde krimp reëel is. Maar er is mogelijk ook sprake van testmoeheid; mensen die na 2 of 3 negatieve tests nu minder snel opnieuw naar de teststraat gaan. Ook maken waarschijnlijk meer mensen gebruik van commerciële sneltests.”

De positieve uitslagen van sneltests die door het RIVM als betrouwbaar zijn beoordeeld moeten bij de GGD worden gemeld. Om hoeveel meldingen gaat dat in Amsterdam?

“Het gaat om 100-150 meldingen per week, maar we weten niet of dat alle positieve gevallen zijn. De wereld van sneltests is een wat vage bedrijfstak geworden. Bedrijven ontdekten de grote winstmarge op sneltests, maar wisten bijvoorbeeld niet dat positieve tests bij ons gemeld moeten worden.”

Hoe krijgt de GGD zicht op dat deel van de markt?

“De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd wijst commerciële bedrijven daarop. En deze maand komt de GGD zelf met sneltests. Daarmee nemen we de testbureaus wind uit de zeilen, verwacht ik, want bij ons zijn ze gratis. Als de uitslag binnen een paar uur volgt, neemt hopelijk ook de testbereidheid weer toe.”

Wat is de testcapaciteit in Amsterdam?

“Wij hebben 5800 testplekken per dag, maar er worden er minder dan 3000 afgenomen. Vanwege de overcapaciteit zijn de doorlooptijden nu heel kort: Amsterdammers kunnen na een telefoontje ’s ochtends nog dezelfde dag terecht.”

“De komende tijd wordt de testcapaciteit verder vergroot. Amsterdam krijgt vier zogenaamde (X)L-testlocaties, waar dagelijks per locatie tussen de 2000 en 5000 tests kunnen worden afgenomen. Daarbij horen ook sneltests. Daarmee kunnen we het coronavirus hopelijk snel terugdringen en klein houden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden