PlusInterview

Hoofd crisisteam OLVG: ‘We willen nu juist géén corona-afdelingen’

Amsterdamse coronapatiënten worden nu binnen de regio overgeplaatst en straks nog verder. Roos van Nieuwenhuizen, hoofd medisch crisisteam OLVG, legt uit waarom.

Malika Sevil
Chirurg en hoofd medisch crisisteam van het OLVG Roos van Nieuwenhuizen. Beeld Eva Plevier
Chirurg en hoofd medisch crisisteam van het OLVG Roos van Nieuwenhuizen.Beeld Eva Plevier

In Noord-Holland en Flevoland zijn nu circa negentig patiënten met Covid-19 opgenomen. Hoe kan het dat ziekenhuizen in de regio toch al tegen hun grenzen aanlopen?

“Bij de eerste golf hebben we heel snel covid­afdelingen ingericht en hebben we alle gewone zorg – los van de acute zorg – stilgelegd. Dat moest ook, want er kwam een hausse aan patiënten met Covid-19 op ons af. Nu komen de patiënten geleidelijker. Omdat we de gewone zorg willen laten doorgaan, proberen we juist geen covidafdelingen op te tuigen.”

Waarom staat een covidafdeling de gewone zorg in de weg?

“Als je een speciale afdeling inricht met alleen maar patiënten met het nieuwe coronavirus, moet je overal verpleegkundigen vandaan halen, bijvoorbeeld van chirurgie of orthopedie. Dat geeft dan direct een tekort op die afdelingen. We hadden voor Covid al een tekort aan verpleegkundigen, en dat hebben we nog steeds. Het is niet dat we ergens reserveverpleegkundigen hebben. Daarom brengen we de patiënten zo veel mogelijk onder in isolatiekamers, waar we bijvoorbeeld ook patiënten met een besmettelijke bacterie opnemen.”

“Nu hebben we in deze kamers in totaal meer dan twintig covidpatiënten liggen. In de regio zijn dat er in totaal circa negentig, de ic niet meegerekend. We plaatsen dus patiënten over, maar waar we nu tegenaan lopen, is dat ook in de andere ziekenhuizen dit soort kamers meer en meer bezet raken. Dat maakt overplaatsen moeilijker.”

Waar komen de Amsterdamse covidpatiënten nu terecht?

“In ziekenhuizen in de regio, bijvoorbeeld in Haarlem, Alkmaar of Hilversum. We merken dat Amsterdam UMC en het OLVG nu in de regio het zwaarst worden belast. Dat is logisch, want in een drukke stad als Amsterdam, waar veel mensen dicht op elkaar leven, is het ook moeilijker om je aan de regels te houden. Er is simpelweg minder ruimte in de stad.”

“Maar de druk op de hele regio is groot. Via het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (Roaz) wordt telkens weer naar een plekje in andere ziekenhuizen gezocht, maar het zou mij niks verbazen als het een dezer dagen niet meer lukt. Dan moeten we buiten de regio kijken. Daarom ben ik ook blij dat het Landelijk Coördinatiecentrum nu weer gaat kijken waar en hoe de patiënten over het land kunnen worden verdeeld.”

Dus dan kun je als Amsterdammer met Covid-19 in Tilburg of Zutphen worden opgenomen?

“Ja. Wij vinden het natuurlijk ontzettend vervelend om patiënten over te plaatsen, maar het is niet anders als we willen dat de gewone zorg ook doorgaat. En dat willen we. We hebben nu dus genoeg ruimte voor patiënten met bijvoorbeeld hartklachten, een blindedarmontsteking of andere medische problemen. Dat is een belangrijke boodschap: het is veilig en we houden juist plek en ruimte vrij.”

Kost het veel moeite om dat voor elkaar te krijgen?

“Ja. Alle ziekenhuizen in onze eigen regio Noord-Holland en in Flevoland, werken echt goed samen, maar als de aantallen verder op­lopen en we krijgen geen hulp van andere regio’s, dan ontkomen we er niet aan om weer aparte covidafdelingen te openen. Overigens kunnen we de ic-bedden nog wel goed in de regio verdelen. We weten door een betere behandeling ook vaker te voorkomen dat patiënten aan de beademing moeten op de ic. Maar als het aantal besmettingen blijft toenemen, wordt het vroeg of laat drukker op de ic.”

Denken uw collega’s: daar gaan we weer?

“Ja. Als je de medewerkers ernaar vraagt, dan zeggen ze allemaal: ‘Natuurlijk, we gaan het weer doen’. Maar de flexibiliteit en de energie die er tijdens de eerste golf was, is er nu veel minder. Het is emotioneel belastend werk en het is ook ander werk dan wat je normaal doet. Veel collega’s zijn nog moe. Wat ook uitmaakt: Er is meer ziekteverzuim, omdat iedereen met een snotneus moet worden getest. Het wachten op de testuitslag zorgt ervoor dat mensen tijdelijk thuiszitten.”

Maakt u zich zorgen?

“Als de landelijke spreiding goed gaat en iedereen gaat zich weer echt goed aan de regels houden, dan kunnen we het voorlopig onder controle houden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden