Honderden mensen bij stille tocht voor doodgeschoten Bas van Wijk

Er zijn vrijdagavond honderden mensen afgekomen op de stille tocht voor de doodgeschoten Bas van Wijk. Familie en naasten begonnen om 19.00 uur vanaf voetbalclub RKSV Pancratius met lopen. Belangstellenden stonden in een erehaag langs de stoet.

Hans van der Beek/Het Parool
De stille tocht in Badhoevedorp voor de doodgeschoten Bas van Wijk. Beeld Joris Van Gennip
De stille tocht in Badhoevedorp voor de doodgeschoten Bas van Wijk.Beeld Joris Van Gennip

De familieleden en naasten droegen een wit t-shirt met Onze Held op de borst. Op de rug stond #AllesisvoorBassie.

De tocht was in Badhoevedorp, Van Wijks geboorteplaats. De 24-jarige man werd zaterdag doodgeschoten bij de Nieuwe Meer. De stille tocht voerde vier kilometer door Badhoevedorp, waar Van Wijk opgroeide. Langs de kant stonden honderden mensen, zwijgend. Ook de burgemeesters Femke Halsema van Amsterdam, Jos Wienen van Haarlem en Marianne Schuurmans-Wijdeven van Haarlemmermeer liepen mee.

De familie had van tevoren nadrukkelijk aangegeven dat de tocht vrijdagavond geen politiek karakter moest hebben. “Ze hopen dat het geen politieke tocht wordt, of als zodanig wordt gebruikt,” aldus een woordvoerder.

Het was de bedoeling dat alleen familieleden en vrienden van Van Wijk vrijdagavond meelopen. De organisatie vroeg belangstellenden in een erehaag langs de route te gaan staan in plaats van mee te lopen, in verband met de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus.

Belangstellenden lopen in Badhoevedorp mee met de stille tocht. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Belangstellenden lopen in Badhoevedorp mee met de stille tocht.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Demonstratie verplaatst

De demonstratie die de Jordanese Myra (geen achternaam) zondag ­organiseert onder de noemer ‘All Lives Matter’, is vanwege de verwachte toeloop in samenspraak met de ­politie verplaatst van de Dam naar het Museumplein.

Ook Myra wil niet dat de demonstratie wordt gekaapt door de politiek. “Daarom zijn politici niet welkom om te komen spreken. Ik ga op zoek naar leuke artiesten die bereid zijn achter de boodschap te staan.”

Aanhoudingen

De politie hield woensdag vijf Amsterdammers aan voor de fatale schietpartij, van 18 tot 26 jaar. Twee verdachten (26 en 20) zijn in Zandvoort aangehouden. De andere drie (18, 19 en 20) zijn op verschillende plekken in Amsterdam opgepakt. Een van hen werd donderdag al heengezonden. Hij heeft geen betrokkenheid bij het dodelijk schietincident, aldus het Openbaar Ministerie. Om wie het gaat is niet gezegd.

Een ander heeft bekend op Van Wijk te hebben geschoten, maakte het OM vrijdagmiddag bekend. Samen met de drie andere overgebleven verdachten heeft hij vrijdagmiddag gehoord dat ze nog twee weken langer vast moeten blijven zitten. De verdachten zitten in beperkingen. Dat betekent dat ze alleen contact met hun advocaat mogen hebben.

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Klaarlichte dag

Van Wijk werd doodgeschoten toen hij naar verluidt wilde voorkomen dat een horloge van een vriend werd gestolen. De schietpartij vond plaats op klaarlichte dag in park Oeverlanden, waar honderden mensen picknickten, zwommen en lagen te zonnen.

“Bas ging afgelopen zaterdag met zijn vrienden op pad en kwam niet meer terug. Hij wilde voorkomen dat het horloge van zijn vriend werd gestolen en kreeg daarvoor een kogel in zijn bovenbeen en in zijn borst,” liet de familie woensdag weten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden