Amsterdam Bewaar

Honderden lopen tocht voor Robienna

Vrijdag werd een herdenking gehouden voor Robienna. Vandaag, op de dag van haar dertiende verjaardag, liepen honderen mensen mee in een stille tocht. Foto ANP
Vrijdag werd een herdenking gehouden voor Robienna. Vandaag, op de dag van haar dertiende verjaardag, liepen honderen mensen mee in een stille tocht. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Ruim vierhonderd buurtbewoners, vrienden en familieleden van de vorige week donderdag overleden Robienna hebben woensdagavond meegelopen in een stille tocht door het Amsterdamse stadsdeel Westerpark. Met de tocht herdachten de nabestaanden het meisje op de dag dat zij 13 jaar geworden zou zijn.

De deelnemers vertrokken bij de Toverboot aan de Van Noordtkade, waar ook vrijdag al een herdenking voor Robienna werd gehouden. De tocht ging onder meer langs het huis van het meisje aan de Nova Zemblastraat en eindigde weer bij de Toverboot. Daar werden enkele Surinaamse liederen gezongen.

Robienna kwam om het leven doordat de 48-jarige ex-vriend van haar moeder het meisje met een mes stak. De man zit hierom vast, maar liet woensdag via zijn advocaat Paul Vos weten dat het een ongeluk is geweest.

''Hij had een stanleymes in zijn hand omdat hij iets met snoeren in het huis wilde doen. Hij liep op een gegeven moment naar de moeder toe, zonder dat sprake was van ruzie. Toen het meisje achter hem aan liep, wilde hij een stopgebaar naar het meisje maken met de hand waar het mes in zat. Toen raakte hij haar per ongeluk'', aldus Vos.

Volgens de advocaat ontstond vervolgens een heftige ruzie, waarbij de vrouw een keukenmes pakte. Daarom was de man volgens Vos niet in staat de hulpdiensten voor de toestand van Robienna te waarschuwen. Tijdens de ruzie kwam de politie de woning binnen. De agenten probeerden tevergeefs het kind te reanimeren.

De moeder van Robienna zei eerder dat haar dood geen ongeluk was. Haar ex-vriend zou zowel moeder als dochter hebben willen vermoorden en zou hebben geroepen: ''Als ik jullie niet kan krijgen, krijgt niemand jullie.'' (ANP)