Nieuws

Honderden bikers verzamelden voor begrafenis Etou’s Belserang

null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

Bij begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam-Zuid hadden motorrijders zich dinsdag verzameld voor de uitvaart van de overleden bikerbaas Etou’s Belserang. Veel van hen waren gekleed in geel-zwart; de clubkleuren van de verboden motorbende Satudarah.

Wouter Laumans en Paul Vugts

In aanwezigheid van de Mobiele Eenheid (ME) stonden honderden motorrijders om de hoek van de begraafplaats aan de Amsteldijk, waar ze samen met met leden van de harde kern van Ajax, vrienden en kennissen een laatste eerbetoon aan Belserang wilden brengen.

Belserang werd naar de begraafplaats aan de Amsteldijk gereden in een rouwstoet met lijkwagen, meerdere stretched limo’s en luxe bolides. De voormalig president van motorclub Satudarah overleed vorige week op 46-jarige leeftijd aan hartfalen.

Hoewel de politie in groten getale aanwezig was, werd op de Amsteldijk onder toeziend oog van vier ME-busjes vuurwerk afgestoken. De gemeente had van tevoren aangekondigd dat er mogelijk gecontroleerd zou worden op vuurwerkbezit rondom de uitvaart van Belserang.

De burgemeesters van Amstelveen en Amsterdam hebben extra maatregelen genomen om de uitvaart van Belserang ordentelijk te laten verlopen. Het dragen van zogenaamde Satudarah-colours was niet toegestaan. De motorclub werd in 2018 verboden.

Langs de route waren door de gemeente ook meerdere veiligheidsrisicogebieden ingesteld. Daar kon de politie gericht controleren op het bezit van onder andere vuurwerk.

Eerder verzamelden de bikers en aanhang zich op verschillende plekken langs de route, onder meer in de Holendrechtstraat in Amsterdam-Zuid, de plek waar Belserang opgroeide. Hier stond een groep van vijftig motorrijders om de stoet te begeleiden.

Op dezelfde plek werd de afgelopen nacht minutenlang zwaar vuurwerk afgestoken en was er harde muziek van een dj te horen vanuit een partytent waar tientallen mensen voor stonden.

Het afscheid ging gepaard met veel meldingen van geluidsoverlast bij de politie, die in actie kwam om de overlast voor de buurt te stoppen. Rond 22.45 uur werd er een kist een woning in gedragen en stopte de muziek. Daarna ging rond 23.20 uur de muziek weer aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden