Plus

Holleeder bij laatste zitting: 'Astrid heeft spin in haar hoofd'

Op zittingsdag 61 sprak Willem Holleeder zijn 'laatste woord' in zijn grote liquidatiezaak. Een half uurtje. Zus Astrid 'heeft een spin in haar hoofd' en hij heeft nooit moorden gewild.

Paul Vugts
null Beeld ANP
Beeld ANP

Willem Holleeder (60) sprak uit zijn hoofd. Hij kent zijn verhaal tot in de puntjes en wilde de rechtbank op de slotdag van zijn veelvoudige liquidatiezaak zeker niet vermoeien met allerhande details die al zestig zittingsdagen zijn besproken.

Hij beloofde het kort te houden en hield woord. Rustig formuleerde hij wat laatste hartenkreten.

Natúúrlijk begon hij met zussen Astrid en Sonja, ex Sandra en misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Hun verklaringen raken hem diep in zijn zieke hart.

"Astrid en Peter hebben een trial by media gevoerd. Peter, met wie ik dertig jaar bevriend ben geweest, heeft me nooit voorgelegd wat Astrid allemaal had verklaard. Hij had (mede-Heinekenontvoerder) Frans Meijer al verraden in Paraguay. Toen heeft hij na aandringen nooit zijn bron genoemd. Zo had hij mij nu ook kunnen confronteren met Astrids verklaringen zonder zijn bron prijs te geven."

Holleeder ziet 'Astrid en Peter' als aanjagers van zijn ellende. "Het is niet één keer, het is vier jaar lang, hé?"

Pistool op het hoofd
Astrid heeft 'alles bij elkaar gelogen'. Om geld. "Ik ben zeker geen psycholoog of psychiater, maar Astrid heeft een spin in haar hoofd. Dat heb ik altijd gezegd. Ze verzint de gekste dingen. 'Heb je weer een spin'? zei ik dan."

Dat hij een pistool op het hoofd van zijn neefje zette om achter de verblijfplaats van mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout te komen? Dat hij zus Sonja had gedwongen hem in te seinen als haar man thuis was, door de lamellen in een bepaalde stand te zetten? Onzin.

"Ik heb geen witte jas, maar ik weet wel hoe zij altijd geweest is. Wij in de Jordaan zeggen: 'Die hep een spin in d'r hoofd. Die is wappie'."

Holleeder liep de slachtoffers na die hij volgens het Openbaar Ministerie heeft laten liquideren.

Hij had 'geen enkel motief' om Cor van Hout te laten doodschieten. "De enige reden zou zijn geweest dat ik de Achterdam heb gepikt (Van Houts prostitutiepanden in Alkmaar). Ik héb die Achterdam niet ingepikt!"

Vanzelf opgelost
Met de aanslagen op John Mieremet (in 2002 en uiteindelijk de fatale in 2005) heeft hij niets te maken. "Iedereen wilde hem vermoorden. Je hoefde alleen maar achterover te zitten en dan loste het zich vanzelf op. Het hééft zich ook vanzelf opgelost. Daar hoefde ik geen opdracht voor te geven."

Endstra en John Mieremet zaten samen in de problemen. "Ik zit níet achter de liquidatie van Endstra. Ik wist niet dat hij met de politie sprak of dat-ie mij wat wilde aandoen. Het slaat helemaal nergens op."

Met de handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman had hij 'nul' problemen.

Thomas van der Bijl, het gewezen manusje van alles van Cor van Hout: "Dat was een lieve jongen. Ik hoefde niet bang te zijn dat hij wat over me zou kunnen verklaren en ik hoefde niet bang te zijn dat hij me wat zou kunnen aandoen."

Op 9 mei is er nog een formele zitting. Daarop komt het arrest aan de orde dat de Hoge Raad op 23 april wijst in liquidatiezaak Passage - waarin ook de legitimiteit van de kroongetuigen aan de orde komt.

De uitspraak staat voor 4 juli op de agenda.

Lees terug in het blog: Laatste zittingsdag proces-Holleeder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden