Hollandse Zeilvloot komt in actie tegen gebrekkige steunmaatregelen

Circa 175 historische zeilschepen varen dinsdagochtend naar Pampus, nabij Muiden, om de noodklok te luiden. De schippers willen dat er een noodfonds komt voor de branche, omdat het anders onmogelijk is om de coronacrisis te overleven.

De manifestatie van de Hollandsche Zeilvloot. Beeld Jakob Van Vliet
De manifestatie van de Hollandsche Zeilvloot.Beeld Jakob Van Vliet

De schippers vinden dat er veel onduidelijkheid is over de hulp van het kabinet. De generieke steunpakketten gaan niet op voor schippers, aangezien zij kleine ondernemers zijn met hoge onderhoudskosten. “Er wordt gesproken over maximaal 50.000 euro voor mkb-bedrijven met minder dan 250 werknemers. Voor ons als kleine ondernemers met hoge onderhoudskosten is het onzeker hoeveel we gaan ontvangen, op welke termijn en of we het daarmee redden,” zegt Joost Martijn, schipper en woordvoerder namens de Hollandsche Zeilvloot.

“Wij moeten ons geld verdienen in slechts zes maanden van het jaar, en de eerste drie maanden zijn al voorbij.”

De schepen behoren tot de Hollandsche Zeilvloot, die jaarlijks met meer dan 300.000 gasten aan boord vaart naar buurlanden, Zeeland, het IJsselmeer en op de Wadden. Sinds de coronacrisis ligt de vaart stil.

Volgens Martijn staan de marges van de vloot altijd al onder druk. “Dat komt door de hoge onderhoudskosten aan onze schepen en het seizoensgebonden karakter. Maar door creatief te zijn als ondernemers en hard te werken is het tot nu toe gelukt om onze imposante vloot in de vaart te houden. Op dit moment weten we niet hoe lang ons dat nog lukt.”

Tussen 10.00 uur en 12.00 uur liggen de boten voor anker en luiden ze met hun hun scheepshoorns het noodsignaal. Hun verzoek: het kabinet moet maatwerk leveren en niet eenzelfde steun bieden aan verschillende ondernemers.

null Beeld Jakob Van Vliet
Beeld Jakob Van Vliet
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden