Nieuws

Hof verlaagt celstraf voor fataal schot bij opnames videoclip

Voor het doodschieten van een 26-jarige fotografiestudent tijdens de opnames van een videoclip in Zuidoost, is de 23-jarige Frank Y. donderdag in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 21 maanden in een jeugdinrichting.

ANP
Rechtbanktekening van Frank Y.  Beeld ANP
Rechtbanktekening van Frank Y.Beeld ANP

Drie maanden daarvan zijn voorwaardelijk. De straf die het gerechtshof in Amsterdam aan Y. oplegt is lager dan de 24 maanden die de rechtbank gaf.

Het slachtoffer was in januari vorig jaar met drie vrienden bezig met de opname van een videoclip in een studentenwoning in de flat Daalwijk, de woning van het slachtoffer Richard. Daarbij zou Y., die als acteur in de clip optrad, ongewild hebben geschoten en werd de filmende regisseur dodelijk geraakt in zijn rug.

Dood door schuld

Bij het opnemen van de videoclip werd volgens het hof veel drank en drugs gebruikt. Het vuurwapen werd voor de camera geladen en ontladen en verschillende keren werd de trekker overgehaald. “Rond 01.00 uur ’s nachts ging dat vreselijk mis. Bij het overhalen van de trekker bleek het wapen nog geladen te zijn en werd Richard getroffen,” aldus het hof.

Net als de rechtbank vorig jaar, komt het hof tot het oordeel dat sprake is van dood door schuld. Het hof gaat uit van roekeloos handelen en niet van opzet. Y. is daarnaast ook veroordeeld voor vuurwapenbezit met munitie.

Volgens het hof heeft Y. ‘onaanvaardbare risico’s genomen met fatale consequenties’, maar is een lagere straf op zijn plaats. “Wat er is gebeurd, heeft ook de verdachte zeker niet gewild. Het was een vreselijk ongeluk.” Volgens het hof is daarom de maximale jeugddetentie van twee jaar niet gerechtvaardigd. Het hof koos voor een deels voorwaardelijke straf, ‘omdat verdachte nog pedagogisch beïnvloedbaar is en gemotiveerd zijn problemen het hoofd te bieden’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden