Update

Hof legt 11,5 jaar cel en tbs op voor doodschieten Bas van Wijk

De 23-jarige Samir el Y. is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot 11,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk. Met het arrest is een vormfout die het Openbaar Ministerie in de zaak maakte, rechtgezet.

Wouter Laumans

Van Wijk probeerde in de zomer van 2020 te voorkomen dat een horloge, een nep-Rolex, van een van zijn vrienden werd gestolen. “Een actie die hij met zijn dood heeft moeten bekopen,” aldus het hof in Amsterdam.

Bloemen op de plek waar Bas van Wijk in 2020 werd doodgeschoten. Beeld SEM VAN DER WAL/ ANP
Bloemen op de plek waar Bas van Wijk in 2020 werd doodgeschoten.Beeld SEM VAN DER WAL/ ANP

Aan de beroving en de schietpartij was onenigheid voorafgegaan tussen twee groepen jongeren. Toen die ruzie gesust leek, stapte El Y. plotseling met een pistool op een vriend van Van Wijk af en dreigde hij een van de leden van Van Wijks gezelschap door zijn ‘kankerknie’ te schieten. Om zijn woorden kracht bij te zetten schoot hij een kogel door een lachgasballon. Het hof noemde deze bedreigingen ‘bijzonder ernstig’.

Na dat eerste schot ontstond er paniek in het recreatiegebied. El Y. stapte desondanks af op een andere vriend van Van Wijk en eiste dat die zijn horloge, een imitatie-Rolex, aan hem zou afstaan. Toen Van Wijk El Y. op zijn gedrag aansprak schoot deze hem in zijn been en in zijn borst en roofde hij het horloge alsnog.

Stoerdoenerij

El Y. heeft bekend dat hij Van Wijk heeft doodgeschoten. Hij heeft meermaals gezegd dat het hem niet om het horloge te doen was. Hij zou het wapen hebben getrokken met de bedoeling indruk te maken op het slachtoffer en zijn vrienden.

Het Hof gaat daar niet in mee. Het hof acht bewezen dat de schietpartij bedoeld was om de horlogeroof te vergemakkelijken, wat strafverzwarend werkt. “U werd gehinderd door Bas van Wijk en schoot hem neer en toen heeft u alsnog het horloge weggenomen,” aldus het hof. “Het was u vanaf het eerste moment te doen om het horloge”.

Fout in tenlastelegging

Met het arrest is een vormfout gerepareerd die het Openbaar Ministerie (OM) in eerste aanleg had gemaakt. Het OM had toen verzuimd bij een wijziging van de tenlastelegging de pleegdatum te noteren. De rechtbank kon daardoor niet beoordelen of het inderdaad ging om gekwalificeerde doodslag, waarvoor hogere straffen gelden dan voor doodslag, en oordeelde daarom alleen over de vraag of er van dat laatste sprake was geweest.

Daardoor werd El Y. in eerste aanleg tot 9 jaar en tbs veroordeeld. Dat de vormfout leidde tot een lagere straf zorgde voor de nodige verontwaardiging bij de nabestaanden van Van Wijk. In de beroepszaak had het OM een celstraf van 16 jaar en tbs met dwang geëist.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden