Amsterdam Bewaar

Hoeveel vragen Amsterdammers voor hun huis op Airbnb?

Hoeveel vragen Amsterdammers voor hun huis op Airbnb?
© Maps Amsterdam

Amsterdammers verhuren via Airbnb massaal hun woning aan toeristen. Maar hoeveel geld kost een overnachting in Amsterdam? Een kaart toont alle Amsterdamse Airbnb-adressen en de prijs van een overnachting.

De kaart, gemaakt door Maps Amsterdam, maakt onderscheid tussen een volledige woning, een privékamer of een gedeelde kamer. Ook kan worden geselecteerd welke prijsklasse wordt getoond. Behalve het enorme aantal woningen dat wordt aangeboden valt op dat met name in het centrum Amsterdammers niet te bescheiden zijn om meer dan 200 euro per nacht te vragen.

De coalitiepartijen SP, VVD en D66 kondigden vandaag juist aan de excessen van illegale verhuur te willen aanpakken. De partijen willen ook dat de gemeente kritisch kijkt naar de rol van websites die bemiddelen in de verhuur van woningen aan toeristen, zoals Airbnb en Wimdu.

Zij beschikken over informatie over de verhuringen omdat zij daarover bemiddelingskosten vragen. De handhaving moet er actief op gericht zijn dat aanbieders die de wet willens en wetens overtreden, hard aangepakt worden, vinden de partijen.


Bekijk de kaart hier.