PlusTerugblik

Hoeveel ruimte krijgt kroongetuige Nabil B.? Dát wordt de vraag

Hoeveel ruimte geeft de rechtbank Nabil B.? Dat thema zal actueel blijven in de grote liquidatiezaak Marengo. Verdachten en advocaten vinden dat de rechters het de kroongetuige wel erg makkelijk maken als het lastig wordt door zijn ‘leugens’.

Rechtbanktekening van onder anderen Ridouan Taghi (bovenste rij, tweede van rechts) in de 'bunker' tijdens het proces Marengo. Beeld ANP
Rechtbanktekening van onder anderen Ridouan Taghi (bovenste rij, tweede van rechts) in de 'bunker' tijdens het proces Marengo.Beeld ANP

Net zoals op de openingsdag van het enorme liquidatieproces tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten, op 22 maart, liepen ook aan het einde van de tweede dag de emoties hoog op in de ‘bunker’ van de rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

Hoofdverdachte Taghi herhaalde dat hij ‘bij god niet weet’ wie kroongetuige Nabil B. is. In de ochtend had hij al geklaagd dat hij van de spijtoptant in de half afgeschermde getuigencabine ‘alleen zijn neus steeds langer ziet worden als hij liegt’. In de namiddag kwam hij daar op terug: “Ik zie alleen zijn puntneus!”

Taghi was naar eigen zeggen vanaf het jaar 2000 nauwelijks in Nederland, alleen om vrienden en familie te zien en ‘een patatje speciaal te eten’. Dus hij kan geen klik met Nabil B. hebben gehad in latere jaren, zoals B. zegt. Taghi, tegen Nabil B.: “Heb ik je mijn telefoonnummer geven? Heb ik weleens met je in de auto gezeten? Hebben we afgesproken ergens te gaan eten?” Nee, antwoordde de kroongetuige. Maar hij ontmoette Taghi op vaste ‘plekken waar we meeten’. Vooral in het waterpijpcafé van de broers Saïd en Mohammed Razzouki hadden ze volop ‘gedronken en gegeten’.

Een van die rechters vroeg Taghi: “Heeft u weleens met de kroongetuige geschaakt, zoals die zegt?” Taghi volgt in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught duidelijk het nieuws: “Net zoals meneer Mark Rutte zegt: Ik heb daar geen actieve herinnering aan.” Hij herhaalde wat hij op de openingsdag al had benadrukt: “We hebben hier te maken met een pathologische leugenaar.”

Ontsnappingsroute

Gewezen boezemvriend van de kroongetuige Mohammed Razzouki kan niet wachten B.’s ‘leugens’ door te prikken, zei hij. Ook nu zat hij vol vragen, hoewel hij volgens het zittingsschema aanstaande maandag eigenlijk pas uitgebreid aan de beurt is.

Dat de rechtbank ‘Mo’ steeds vraagt concreet en bondig te zijn en geen ‘lange verhandelingen’ te houden, vindt hij lastig. Hij probeert de kroongetuige voortdurend in een hoek te drijven met veelal opgewonden vragen die alleen B. soms lijkt te begrijpen. Over in brand gestoken auto’s (oplichting!) of over de iPhone die B. stiekem in zijn cel had en waarover hij na ontdekking loog, houden de rechters Razzouki naar zijn smaak iets te kort, en geven ze de kroongetuige juist de ruimte een ontsnappingsroute te zoeken.

Als B. zegt de ‘relevantie’ van de vragen niet in te zien, of als hij vindt dat die gaan over zaken waarover hij vanwege zijn deal met de staat niet hoeft te verklaren, zegt Razzouki tegen de rechtbank: “Als jullie mij gewoon met rust laten en mij mijn vragen laat stellen, wordt vanzelf duidelijk waar ik naartoe wil. Ik weet hoe hij (de kroongetuige) praat, dus ik weet wel waar ik heen wil.”

Zowel de rechters als de aanklagers laten B. makkelijk wegkomen, vindt Razzouki. “Ik heb hier te maken met een overmacht en probeer hier uit alle macht mijn onschuld aan te tonen. Sorry dat ik zo emotioneel ben. Ik koester totaal geen rancune tegen de officieren van justitie of zo, maar ze willen me dingen in de schoenen schuiven, alleen omdat meneer Nabil B. iets zegt.”

Ruimte voor de kroongetuige

Over in hoeverre de rechtbank de kroongetuige de ruimte geeft, zal steeds spanning bestaan, laat zich in deze beginfase van de behandeling van de zaak al aanzien. Advocaat Christian Flokstra van een medeverdachte merkte woensdag op dat de rechtbank in zijn visie zou moeten bepalen welke vragen de kroongetuige wel en niet moet beantwoorden, en niet de kroongetuige zelf. “Ik wil de rechtbank waarschuwen dat die sfeer niet moet ontstaan.”

Overigens was Nabil B. soms ook bokkig tegen de rechters, vanwege hun bejegening. “U plaatst opmerkingen alsof ik aan het filosoferen ben. Nou, ik ben geen filosoof, ik probeer me te herinneren hoe het zat.”

Vrijdag is de vloer voornamelijk aan hoofdverdachte Taghi en zijn advocaat Inez Weski, die uitgebreid vragen mogen stellen. Maandag is Mohammed Razzouki ruimer aan de beurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden