Plus

Hoe moet het nu verder met de SP in het gemeentebestuur?

Door het vertrek van SP-wethouder Laurens Ivens ligt nu ook de vraag op tafel hoe het nu verder moet met de SP als coalitiepartner.

Ruben Koops

Medewerkers en actieve vrijwilligers van de partij zijn meteen op de hoogte gebracht van de interne procedures waarmee de Socialistische Partij ongewenst gedrag wil tegengaan, zegt SP-fractievoorzitter Erik Flentge. “Ik heb tot op dit moment geen enkel signaal van grensoverschrijdend gedrag ontvangen.”

Tegelijkertijd wordt Flentge aan alle kanten benaderd met de vraag hoe de SP de toekomst voor zich ziet, zo zonder Ivens. De partij zit sinds 2014 in de coalitie. Het is geen geheim dat de SP in de laatste maanden met zeer veel tegenzin belangrijke coalitie­besluiten heeft gesteund. Denk aan de plaatsing van windmolens of de verkoop van de afvalenergiecentrale AEB. Ivens was vaak een brug tussen de nukkige SP-fractie in de raad en de overige coalitiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA. Zij vragen zich af of er ruim een half jaar voor de raadsverkiezingen nog genoeg loyaliteit over is binnen de SP om deze bestuurstermijn af te maken met een nieuwe wethouderskandidaat.

De overige coalitiepartijen hopen in elk geval van wel, laten GroenLinks en D66 weten.

Flentge zegt dat alle opties op tafel liggen, maar houdt zijn kaarten nog tegen de borst. “Het is voor mij te vroeg om nu al politieke consequenties te trekken, daar moeten we de komende tijd over nadenken.”

Bij de SP speelt ook mee dat ‘Oss’, de landelijke partijleiding, gekend moet worden in de vraag of er een vervanger voor Ivens komt of dat de partij zich terugtrekt in de oppositie. Meest voor de hand liggende opvolger is Jakob Wedemeijer, SP-bestuurder in stadsdeel Zuidoost die ook al wethouder in Eindhoven is geweest. Ook Paulus Jansen, oud-wethouder uit Utrecht, wordt genoemd als tijdelijke opvolger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden