Amsterdam Bewaar

Hoe krijg je Amsterdam twee minuten stil?

Overzicht van het Nationale Monument op de Dam tijdens de nationale dodenherdenking van 2017
Overzicht van het Nationale Monument op de Dam tijdens de nationale dodenherdenking van 2017 © ANP

Er gaat het nodige werk in zitten om ervoor te zorgen dat het vrijdagavond om acht uur twee minuten stil is in Amsterdam.

Los van actiegroepen en damschreeuwers zijn er in Amsterdam doorgaans trams, taxi's, treinen en toeristen aanwezig die haast 24 uur per dag geluid maken.

Van die laatste groep zijn er vanwege de meivakantie bijvoorbeeld behoorlijk wat, die mogelijk lang niet allemaal weten dat het de bedoeling is om er om acht uur 's avonds het zwijgen toe te doen. Hoe krijg je een razende stad als Amsterdam op woensdagavond 4 mei twee minuten stil?

In 2016 viel de Nationale Dodenherdenking ook in de meivakantie. Het Nationaal en Amsterdamse Comité 4 en 5 mei en ook Amsterdam Marketing deden toen verschillende pogingen om ook de toeristen stil te krijgen. Zo was alle informatie rond 4 en 5 mei ook in het Engels verkrijgbaar, bijvoorbeeld op populaire toeristensite Iamsterdam, Facebook en Twitter.

Het comité en Koninklijke Horeca Nederland verspreidden flyers in verschillende talen en personeel van hotels en musea wijst toeristen erop dat het om acht uur 's avonds stil is in Amsterdam.

Dan is er natuurlijk nog het verkeer in de stad, dat eigenlijk nooit stil is. Toch zullen trams, bussen en pontjes van het GVB zoals elk jaar even stil gaan staan op hun route, of wat later vertrekken. Ook alle treinen van de NS zullen zoals gebruikelijk even stil staan en vertrekkende treinen moeten even wachten op groen licht.

De telefooncentrale van Taxicentrale Amsterdam (TCA) wordt om 20.00 uur twee minuten platgelegd. Alle aangesloten taxichauffeurs krijgen bericht of ze twee minuten stil willen staan, of op zijn minst stil willen zijn. Automobilisten die willen herdenken, mogen dat alleen doen op een parkeerplek. De vluchtstrook is daar volgens de ANWB niet voor bedoeld.

Een luchthaven als Schiphol stil krijgen, is andere koek. Zo krijgen vliegtuigen al vanaf 19.50 uur geen toestemming meer om op te stijgen. Vliegtuigen die willen landen, worden even op een hoogte van 2 kilometer gehouden, voordat ze om 20.02 uur kunnen dalen. Daardoor wordt eventueel vliegtuiggeluid beperkt.

Lees verder: Dodenherdenking sinds 1946: van sober naar altijd rumoer