Zoekplaatje

Hoe goed kent u de stad?

Amsterdam zit vol verborgen schatten. We rijden, fietsen of lopen er dagelijks langs. 

Beeld Rijksmuseum

Ons Amsterdam en Het Parool organiseren op 13 juli in de Nieuwe Kerk de Grote Amsterdam Quiz. Om in vorm te komen, spelen we enkele opwarmrondes. De Nachtwacht hangt sinds 2013 weer in de eregalerij van het Rijks. Hoe vaak is het doek, dat Rembrandt in 1642 schilderde voor de Kloveniersdoelen, in de loop der eeuwen verhuisd? Stuur uw antwoord voor maandag 12.00 uur naar: zoekplaatje@parool.nl. Te winnen is het boek Smulpapen.

Het zoekplaatje van vorige week draaide om de 100.000ste heipaal van de Westelijke Tuinsteden, die in 1960 in de Saaftingestraat in Osdorp de grond in werd geslagen. Winnaar van het jaarabonnement op Ons Amsterdam is Rick Braas.

Waar is dit? Beeld Lin Woldendorp

Afgelopen zaterdag hadden wij onze bril niet op en stonden we net als op 20 april weer op het Rokin, voor de deur van opticien Schmidt. Geen winnaar deze week dus. Nieuwe ronde, nieuwe kansen: welke plek met historie zoeken we deze week? 

Waar is dit? Beeld Lin Woldendorp

Vorige week stonden we voor de Rozengracht 184, de plek waar Rembrandt op 4 oktober 1669 in armoede is gestorven. Een ­gedenksteen herinnert eraan dat dit de laatste woning was van de schilder, die hier in 1658 een kunsthandel begon. Winnaar van het jaarabonnement op Ons Amsterdam is Marijke Siegrist.

Zoekplaatje 25 mei. Beeld Lin Woldendorp

Vorige week stonden we voor de voormalige D’Seepery van d’Vergulde Hant uit 1608 aan het Damrak 15, de oudste zeepfabriek van de wereld. Nu is daar Macau Amusementspaleis gevestigd. Winnaar van het jaar­abonnement op Ons Amsterdam is Irene van Kleef.

Zoekplaatje 18 mei. Beeld Lin Woldendorp

Afgelopen zaterdag waren we op het Dorpsplein van het in 1921 door Amsterdam geannexeerde ­Sloten. En we zochten het politie­bureautje uit 1866, sinds 1980 een ­beschermd gemeentelijk monument. Winnaar van het jaarabonnement op Ons Amsterdam is mevrouw Schriever-Korver.

Het zoekplaatje van 10 mei. Beeld Lin Woldendorp

Afgelopen zaterdag stonden we op de hoek van de Kromme Mijdrechtstraat en de Lekstraat. Het beeld van de roeier is waarschijnlijk van de hand van ­Joan Melchior van der Meij, archi­tect van het woonblok uit 1927-1928. ­Winnaar van het jaarabonnement op Ons Amsterdam is Lieuwe Karbet.

Het zoekplaatje van zaterdag 4 mei. Beeld Lin Woldendorp

Afgelopen zaterdag stonden we in de Jan van Galenstraat op de door Pieter Kramer ontworpen Vierwindstrekenbrug uit 1932. Die naam kreeg de brug pas in 1996, een verwijzing naar de door beeldhouwer Hildo Krop gemaakte beelden. Winnaar van het jaarabonnement op Ons Amsterdam is Henk Steenge. 

Het zoekplaatje van zaterdag 27 april. Beeld Lin Woldendorp

Afgelopen zaterdag werden we op het Rokin bespied vanuit de dakgoot van opticien Schmidt door een aap met een verrekijker, in 1917 bij de bouw van de brillenzaak aangebracht als reclame. Winnaar van het jaarabonnement op Ons Amsterdam is Martin van Loenen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden