Hittegolf duurt zeker tot eind deze week, ook in Amsterdam

Het blijft nog wel even warm in Nederland. In ieder geval tot en met vrijdag is er sprake van een hittegolf, zo verwacht Weeronline. Pas zaterdag zakt het kwik mogelijk onder de 25 graden.

Sam de Graaff
Afkoelen in de fontein op het Haarlemmerplein. Beeld Marc Driessen
Afkoelen in de fontein op het Haarlemmerplein.Beeld Marc Driessen

Nederland zucht de afgelopen dagen onder tropische hitte. Temperaturen boven de 35 graden komen voor, vooral in het zuiden van het land. En het blijft voorlopig heet, vertelt meteoroloog Rico Schröder van Weeronline. Ook in Amsterdam. “Dinsdag wordt het in Amsterdam 32 graden, woensdag en donderdag 30 tot 31.”

Daarmee houdt ook de hittegolf aan: de reeks wordt pas verbroken wanneer de temperatuur onder de 25 graden zakt. Er is namelijk sprake van een hittegolf als er minimaal vijf dagen op rij temperaturen van 25 graden of meer worden gehaald, waarvan drie dagen met een temperatuur van boven de 30 graden.

Aan dat laatste criterium is ruimschoots voldaan, dus zolang het kwik op en over de 25 graden-grens gaat, blijft de hittegolf voortduren, vertelt Schröder. Tot en met vrijdag is daarvan in ieder geval sprake. “Vrijdag zakt de temperatuur geleidelijk, maar wordt het toch wel 27 graden.”

Kielekiele

Pas zaterdag wordt het kielekiele. “Het wordt zaterdag 25 tot 26 graden,” zegt Schröder. Geven de Amsterdamse thermometers maximaal 24,9 graden aan, dan is de reeks voorbij. Halen ze de 25 graden wél, dan duurt de hittegolf vermoedelijk nog tot volgende week dinsdag, wanneer het kwik definitief onder de 25 graden zakt. Overigens gaan de iets lagere temperaturen van eind deze week waarschijnlijk gepaard met onweer, vooral ’s avonds.

Het is op dit moment haast onvoorstelbaar, maar zodra deze hittegolf voorbij is duurt het waarschijnlijk tot volgend jaar tot een nieuwe zich aandient. “We gaan alweer richting september, en in september is nog nooit een hittegolf voorgekomen,” zegt Schröder. “De rest van de maand verwachten we normaal weer, zo’n 22 tot 24 graden. Het wordt wisselvalliger, maar er blijft ook kans op zon en droge dagen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden