live

Dit was de hittegolf van juli 2018

Amsterdam was in juli 2018 in de greep van een hittegolf, met de warmste temperaturen ooit gemeten in de stad. Lees hier alle updates terug.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Hittegolf voorbij

  De koelere lucht die Nederland is ingestroomd, vergezeld van regen- en onweersbuien, heeft een eind gemaakt aan de hittegolf die Nederland in zijn greep had.

  In De Bilt kwam het kwik zaterdag niet meer verder dan 24,2 graden, meldt Weeronline. In de rest van Nederland werd het nog wel 25 graden of warmer, alleen niet in De Bilt en aan de kust, zegt een woordvoerder van het weerbureau.

  Van een hittegolf is sprake als er in De Bilt vijf zomerse dagen op rij zijn (maxima 25 graden of hoger), waarvan er minimaal drie tropisch zijn (30 graden of hoger). De huidige reeks warme dagen begon al op 15 juli.

  Sinds die dag steeg de temperatuur bij het meetpunt op het hoofdkantoor van het KNMI elke dag tot 25 graden of hoger. Afgelopen donderdag meldde het KNMI dat er sprake was van een officiële hittegolf, de eerste in drie jaar tijd.

 2. Zonnigste juli sinds begin metingen

  Sinds het aantal zonuren in Nederland continu wordt bijgehouden, was de maand juli nooit eerder zo zonnig als nu.

  Die conclusie trekt Weeronline. Het weerbureau becijfert dat het aantal zonuren deze maand hoogstwaarschijnlijk tussen de 330 en 340 zal uitkomen. Het vorige record voor juli, uit 2006, stond op 316,3 zonuren.

  De metingen begonnen in 1906. Volgens Weeronline zit het er dik in dat juli 2018 zelfs de boeken ingaat als zonnigste maand ooit gemeten. Daarvoor moet het aantal zonuren uitkomen boven de 329,2 uur. Zo lang scheen de zon in mei 1989 in Nederland.
  Het was niet de warmste julimaand ooit gemeten, want de maand begon niet extreem warm. In De Bilt was het gemiddeld 20,7 graden. Het warmterecord werd in 2006 gevestigd met 22,3 graden.

 3. Hitteplan terug in de la

  Het Nationaal Hitteplan kan weer worden opgeborgen nu koelere lucht het land binnenstroomt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet zaterdag weten dat het plan niet meer van kracht is.

  Het hitteplan is eigenlijk meer een waarschuwing voor de gevolgen van extreem hoge temperaturen en een oproep om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen en chronisch zieken. Het RIVM geeft verder tips als: drink voldoende, smeer zonnebrandcrème en beperk lichamelijke inspanning in de middag.

  Critici vinden dat het Nationaal Hitteplan vol open deuren staat. "Het is toch logisch dat je vandaag geen winterjas aantrekt?'' zei een woordvoerster van ouderenorganisatie ANBO nadat het plan was ingesteld.

 4. KNMI: na hitte kans op hagel en wind

  De uitzonderlijke warmte maakt zaterdag plaats voor regen- en onweersbuien, met kans op hagel en windstoten. Het KNMI waarschuwt daarvoor. Vanaf zaterdagmiddag geldt daarom code geel, wat wil zeggen dat het volgens het weerinstituut "raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is''.

  Vanuit het westen stroomt koelere lucht het land binnen. De hittegolf is daarmee definitief ten einde. In korte tijd kan veel regen vallen, verwacht het KNMI. De temperatuur daalt tot 23 à 26 graden, met hooguit in het noordoosten nog uitschieters tot 30 graden.

  De verkoeling zal niet lang duren. Zondag loopt de temperatuur op tot 28 graden. Daarbij is wel kan op wat regen. De rest van de week blijft het stabiel zomerweer met zon, wat sluierwolken en temperaturen tussen de 23 en 26 graden.

 5. Kans op nog een record zeer klein

  Het lijkt te zijn gedaan met het extreme warme weer. En met de hittegolf. Sterker nog, het gaat morgenochtend zelfs flink onweren. "Het is waarschijnlijk het weer waar Amsterdammers een beetje naar gesnakt hebben."

 6. Waarschuwing voor gladheid door regen

  Weggebruikers moeten zaterdag rekening houden met lokale gladheid tijdens de regenbuien die worden verwacht. Rijkswaterstaat roept daarom automobilisten die zaterdag door de regen rijden op hun snelheid aan te passen en voldoende afstand te houden.

  Tijdens de lange periode van droogte hebben zich vuilresten op het wegdek opgehoopt. "Als dit zich mengt met regenwater, kan een gladde laag op het asfalt ontstaan," aldus Rijkswaterstaat.

  Sinds halverwege juni is op meerdere plekken in het land geen noemenswaardige neerslag meer gevallen. "Daardoor hebben vuilresten als olie en rubber niet de kans gehad van het wegdek af te spoelen," legt Rijkswaterstaat uit.

  Tijdens de verwachte buien van zaterdag kan het daarom spekglad worden door aquaplaning. Maar als het dan meteen even flink 'doorplenst', zijn de vuilresten snel weer weg, aldus de organisatie.

  Overigens geldt de waarschuwing niet voor alle delen van het land: in het zuidoosten, zuiden en zuidwesten vielen de laatste dagen lokaal al flinke buien, dus de weg is daar al 'schoon'.

 7. Fontein

  Verkoeling zoeken, dat kan natuurlijk ook gewoon in een fontein, op het Van Beuningenplein.

 8. De Kattensloot

  Sommige waaghalzen zochten vertier bij de bruggen in de stad, zoals deze twee jongens die in in de Kattensloot sprongen.

 9. Verstoring metroverkeer

  Door de extreme hitte is vanaf vrijdagmiddag het metroverkeer verstoord. Het gaat om de lijnen 50, 53 en 54, meldt openbaarvervoerbedrijf GVB.

 10. Ventilator

  Een grote ventilator. Een flesje water. En een stoel als benenbankje. Check! De eigenaar van een winkel in de Marnixstraat treft de nodige maatregelen voor een beetje verkoeling voor haar winkel.