Historisch onderzoek 'nieuwe' genotsmiddelen

Een internationaal team van wetenschappers, onder wie historici van de Universiteit Utrecht, gaat onderzoeken hoe Europa tussen 1600 en 1850 met 'nieuwe' genotsmiddelen is begonnen.

Het onderzoek moet duidelijkheid geven over hoe producten als koffie en tabak, zo'n gewoon onderdeel van de levensstijl en voeding van mensen zijn geworden. Beeld anp

Dat moet duidelijkheid geven over hoe producten als chocolade, koffie en tabak, maar ook opium zo'n gewoon onderdeel van de levensstijl en voeding van mensen zijn geworden.

De onderzoekers willen een nieuw licht werpen op "de politiek van consumptie, de ethiek van smaak, de ingewikkelde manier waarop we tegenwoordig denken over bedwelmende en verslavende middelen, en hoe een stad als Amsterdam uitgroeide tot een centrum van de internationale handel in deze middelen''.

Bewustzijn
Ook werken de historici samen met scholen om het bewustzijn over nieuwe en oude genotsmiddelen te vergroten en na te denken over hoe er van het verleden geleerd kan worden.

Het onderzoek richt zich op vier Europese steden, Amsterdam, Hamburg, Londen en Stockholm. Daar wordt gereconstrueerd hoe nieuwe genotsmiddelen voor het eerst openbaar werden verkocht in apotheken, kruidenierswinkels en koffiehuizen, en hoe dit het gedrag en de praktijken van het publiek veranderden.

In het project werken Utrechtse onderzoekers samen met collega's uit Sheffield (Verenigd Koninkrijk), Oldenburg (Duitsland) en Stockholm (Zweden).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden