PlusAchtergrond

Hiphop als sleutel tot de Bijlmerjeugd

Een jaar lang spraken jongeren uit de Bijlmer met het Openbaar Ministerie over kunst, mode, muziek en criminaliteit. De gesprekken worden zaterdagavond afgesloten tijdens de Museumnacht.

Patrick Meershoek
Job van Beekhoven van het Openbaar Ministerie en Marian Duff van pop-upmuseum Oscam. Beeld Amaury Miller
Job van Beekhoven van het Openbaar Ministerie en Marian Duff van pop-upmuseum Oscam.Beeld Amaury Miller

Het is geen voor de hand liggende combinatie, het wat stijve Openbaar Ministerie en het hippe pop-up­museum Oscam in de Bijlmer. En toch zijn de twee organisaties vanavond samen verantwoordelijk voor de Speak Session XXL, de laatste van een reeks ontmoetingen tussen jongeren uit Zuidoost en vertegenwoordigers van het parket. Onderwerp van gesprek: film, mode, muziek én criminaliteit.

Job van Beekhoven, die namens het Openbaar Ministerie bij het initiatief betrokken was, vond het bijzondere gesprekken. “Wij komen doorgaans niet in de wijken. Onze wereld speelt zich voornamelijk op zitting af.” Ook voor Oscam was het een spannend project, zegt directeur Marian Duff. “We hebben bij de achterban wel wat wantrouwen moeten overwinnen.”

Jongerencultuur

De twee initiatiefnemers leerden elkaar vorig jaar kennen tijdens de opening van Bout it, een expositie die Duff samen met Kees de Koning van hiphoplabel TopNotch had opgezet. Van Beekhoven was daar als liefhebber van het genre. In de jaren tachtig was hij kind aan huis in hiphopdiscotheek Akhnaton. Tegenwoordig werkt hij als hoofd beleid en strategie bij het parket, maar de liefde voor hiphop is gebleven.

Oscam hield geregeld speak sessions, gesprekken met vertegenwoordigers van heel verschillende disciplines. Van Beekhoven kwam met het voorstel een bijeenkomst te houden over rapmuziek en criminaliteit: “Ik had net zitting genomen in een nieuwe denktank van het OM met de opdracht met andere ogen naar criminaliteit te kijken. Er was in Zuidoost het nodige aan de hand, en geregeld werd een link gelegd tussen wapengeweld en hiphop. Lang niet altijd terecht, vind ik, maar het is wel een thema.”

Duff opperde het onderwerp te koppelen aan andere aspecten van de jongerencultuur: mode, film, muziek. “Het helpt om mensen naar de bijeenkomst te krijgen en het gesprek op gang te brengen. Als het alleen maar over rap en criminaliteit gaat, kom je al snel in een bepaald sfeertje terecht. Er bestaan veel vooroordelen over hiphop. Dat stoort mij enorm. De muziek heeft mij begeleid in mijn leven.”

Femke Halsema

De bijeenkomsten waren een succes, met elke keer meer dan honderd deelnemers en, nog belangrijker, een levendige discussie over de jongerencultuur in de Bijlmer. “Soms was het wel even zoeken,” zegt Duff. “We werkten veel met clips uit films en

video’s om het debat aan te zwengelen. Eén keer liepen er jongeren weg omdat ze de beelden te heftig vonden. Dat had ik niet zien aankomen.”

Het OM hoopt dat de gesprekken ook aan de andere kant tot nadenken stemmen, bijvoorbeeld over de inhoud van videoclips. Van Beekhoven: “De artistieke vrijheid is iets om te koesteren, maar een verboden wapen waarmee in een video wordt gezwaaid, blijft een verboden wapen voor de wet.”

Tijdens de afsluiting van de speak sessions zal ook Femke Halsema spreken. Dat kan nog interessant worden, want ook de burgemeester legde eerder een verband tussen hiphop en de aantrekkingskracht van drugscriminaliteit op kwetsbare jongeren. Duff is nieuwsgierig naar haar verhaal: “We zijn blij met haar komst. Het draait bij ons om verbinding en dialoog. We are in this together.”

Speak Session: New Rules, vanavond 19 uur in Oscam, Bijlmerdreef 1289

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden