Hij is eindelijk daar: de Johan Cruijff Boulevard

De Arena Boulevard zal worden omgedoopt tot Johan Cruijff Boulevard. Dat laat de Johan Cruyff Foundation weten op Twitter.

Het Parool
Impressie van het naambordje van de Johan Cruijff Boulevard. Beeld Screenshot twitterbericht Johan Cruyff Foundation
Impressie van het naambordje van de Johan Cruijff Boulevard.Beeld Screenshot twitterbericht Johan Cruyff Foundation

‘In gang gezet door wijlen burgemeester Van der Laan en afgerond door burgemeester Halsema: de stad Amsterdam heeft een straat naar Johan Cruijff vernoemd,’ schrijft het officiële herdenkingsaccount van de oud-nummer 14. Ook deelt het account een filmpje waarop de precieze locatie van boulevard te zien is.

Stadionplein

Eigenlijk had de bekendmaking iets feestelijker moeten verlopen, maar dat viel door de coronacrisis in het water, vertelt een woordvoerster van de gemeente. Daarom is in overleg met de familie van de vier jaar geleden overleden ‘Nummer 14' gekozen voor de willekeurige datum van 24 juni.

De gemeente is al een paar jaar op zoek naar een geschikte locatie voor een vernoeming naar Cruijff. In 2018 leek dat even het Stadionplein te worden, maar dat ketste af na weerstand van de bewoners.

Weerstand

In navolging van het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuidoost hebben gaven vorig jaar de familie Cruijff en de straatnamencommissie hun fiat voor de naamswijziging. Ook bij de Arena was aanvankelijk weerstand van enkele ondernemers.

“De recente naamswijziging van het stadion is een mooi eerbetoon,” zei directeur Bep van der Molen namens Villa Arena toen. “Met alle waardering voor Johan Cruijff, zet deze naamswijziging te veel nadruk op slechts één onderdeel van het gebied: Ajax en voetbal.” Bovendien is de afgelopen jaren veel geld en moeite gestoken in het vergroten van de naamsbekendheid van de Arena Boulevard. Toch beloofden de ondernemers in Villa Arena geen juridische procedures aan te spannen tegen de naamsverandering.

De meeste ondernemers reageerden echter positief op het voorstel. Al vond een enkele ondernemer wel dat de nieuwe naam de gemeente ook verplicht tot een flinke opknapbeurt. Een naar Cruijff vernoemde straat moet internationale allure hebben en ook meer sportieve activiteiten aanbieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden