Amsterdam Bewaar

Hier zie je (bijna) alle bomen van Amsterdam

De gemeente bracht de Amsterdamse bomen in kaart.
De gemeente bracht de Amsterdamse bomen in kaart. © Charlotte Odijk

Op zoek naar een van de 31.606 iepen die Amsterdam rijk is? Die zijn stuk voor stuk te vinden op een interactieve kaart van de gemeente, die sinds dinsdag online staat.

Benieuwd naar de bomen langs de grachten, of die op de Overtoom? Ook dat is allemaal zichtbaar gemaakt op de kaart die in kleur de top 15 meest voorkomende boomsoorten toont. 

Geschat wordt dat er minstens 1 miljoen bomen in Amsterdam staan. Op de kaart staan alleen de bomen die in het bezit zijn van de gemeente, wat betekent dat niet àlle Amsterdamse bomen zijn meegenomen: bomen op begraafplaatsen bijvoorbeeld, of in privétuinen en in het Amsterdamse bos staan er niet altijd op.

Vertienvoudigd
De stad gaat uit van 270.000 laan- en straatbomen, dat betekent ongeveer een boom per drie inwoners. Ter vergelijking: Parijs telt een boom op 22 inwoners.

De eerste meting van de gemeente in 1875 liet zien dat er in de stad 4000 bomen stonden. 60 jaar later was dat aantal met 40.000 stuks vertienvoudigd. De Tweede Wereldoorlog laat een daling in het aantal zien, maar vanaf de jaren vijftig werd er weer volop geplant. In 1975 stond het aantal op 180.000 en ruim veertig jaar later zijn daar nog 100.000 bijgekomen. Verder uitbreiden blijkt tegenwoordig echter lastig vanwege ruimtegebrek.

Airco's
De gemeente zet daarom in op meer gezonde bomen en betere groeiruimte. Ook is er vorig jaar een herplant- en compensatieregeling gekomen om ervoor te zorgen dat het bestaande bomenbestand op peil blijft. 

Bomen zijn er niet alleen ter verfraaïng, ze zijn ook goed voor de klimaatbestendigheid van de stad. Zo verdampen ze veel water, wat weer een verkoelend effect heeft. Een boom heeft op een zonnige dag een koelvermogen van ongeveer tien airco's.