Lijstje

Hier kun je in Amsterdam spullen doneren aan de slachtoffers in Turkije en Syrië

Op verschillende plekken in Amsterdam zijn initiatieven opgezet om de slachtoffers in het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië te helpen. We zetten er een aantal op een rij. Let op: bij alle doneerlocaties wordt gevraagd om nieuwe of ongebruikte spullen.

Anna Livia de Kort en Janna Nieuwenhuijzen
Ook Stichting Boost in Oost, een ontmoetingsplek in Amsterdam voor nieuwkomers en Nederlanders, heeft een inzamelingsactie opgezet voor slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrie. Beeld Mariet Dingemans
Ook Stichting Boost in Oost, een ontmoetingsplek in Amsterdam voor nieuwkomers en Nederlanders, heeft een inzamelingsactie opgezet voor slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrie.Beeld Mariet Dingemans

Boost, Danie Theronstraat 2 in West

Bij Boost, een ontmoetingsplek voor nieuwkomers en andere Amsterdammers, is een inzamelactie gestart om warme kleding en textiel te verzamelen. Met hulp van Stichting Help Syrië rijdt een aantal vrijwilligers donderdag naar het getroffen gebied in Syrië. Volgens een medewerker van Boost is er al ‘een ongelofelijke hoeveelheid binnengekomen.’

De inzamelactie loopt tot woensdagavond 18.00 uur.

Aslan Versmarkt, Beukenweg 26 in Oost

Ook bij Aslan Versmarkt, een Turkse supermarkt in Oost, worden spullen ingezameld. “We zijn al drie dagen volop bezig,” zegt medewerker Emre. “Donderdagavond breng ik alles persoonlijk naar de vrachtwagens.” In verband met de hygiëne moeten alle spullen nieuw zijn en in dozen gesorteerd. Er zijn vooral nog winterkleren, tenten, babyproducten, hygiëneproducten, slaapzakken, zaklantaarns, dekens en kussens, powerbanks en kachels nodig.

De inzamelactie loopt tot en met donderdag 9 februari.

Saaam, Jan de Louterstraat 15 in West

Ook Saaam, een organisatie gericht op vrouwenemancipatie, is meteen in actie gekomen. “Jouw donatie, hoe klein ook, helpt deze mensen om deze moeilijke tijd door te komen,” schrijft Saaam op haar Instagrampagina. Naast dekens, kussens en kleding, zijn ook verzorgingsspullen erg welkom. Denk daarbij aan maandverband, shampoo, tandenborstels en luiers.

De spullen worden tot aanstaande vrijdag 10 februari ingezameld.

Stichting Dock, Kleine Wittenburgerstraat 18 in Oost

Een groep tieners van jongerencentrum Dock neemt aanstaande donderdag spullen in ontvangst. Ze staan voor de Albert Heijn, zodat winkelend publiek meteen etenswaren of verzorgingsproducten kan inleveren.

“Het is eigenlijk een win-winsituatie,” legt medewerker Ilayda Merve (20) uit. “De tieners zijn zo lekker bezig, en we helpen meteen de mensen uit Syrië en Turkije. Die hebben het erg hard nodig. Hopelijk halen we morgen dus veel op.”

Spullen inleveren kan van 15.30 uur tot 17.00 uur.

Universiteit van Amsterdam (UvA), Roetersstraat 11 in Het Centrum

Een aantal studenten van de Universiteit van Amsterdam heeft een inzamelactie opgezet waarbij nieuw en ongebruikt textiel wordt ingezameld en naar het consulaat van Turkije wordt gebracht.

“Helaas is het ingewikkelder om Syrische slachtoffers te bereiken, maar vanuit ons initiatief proberen we zo veel mogelijk mensen te bereiken om geld over te maken naar Giro 555, om zo ook iets voor de getroffen gebieden in Syrië te kunnen betekenen,” zegt een student die meewerkt aan de actie. De actie is een initiatief van Irem Kepkep en is binnen de facultaire studentenraad Maatschappij- en Gedragswetenschappen opgezet.

Het is mogelijk om spullen langs te brengen op woensdag 8 en donderdag 9 februari, tussen 10.00 uur en 17.00 uur.

Inzamelingsactie slachtoffers Turkije/Syrie- Roeters 
*niet georganiseerd vanuit de UvA, maar vanuit iemand binnen de Facultaire Studentenraad (student-led dus) 
in B109, bij Roetersstraat 11 gebeurt vrijwel niets. 

 Beeld Hannah Bults
Inzamelingsactie slachtoffers Turkije/Syrie- Roeters *niet georganiseerd vanuit de UvA, maar vanuit iemand binnen de Facultaire Studentenraad (student-led dus) in B109, bij Roetersstraat 11 gebeurt vrijwel niets.Beeld Hannah Bults

United International Democrats (UID), Tijnmuiden 19, Westpoort

Bij United International Democrats (UID) wordt kleding ingezameld en op eigen gelegenheid met vrachtwagens en per vliegtuig verscheept naar Turkije. Het Rode Kruis heeft laten weten dat alleen nieuwe spullen, dus geen tweedehands artikelen, gebruikt kunnen worden in het rampgebied. Bij de organisatie is dat duidelijk, maar toch komen er veel mensen langs die daarvan niet op de hoogte zijn.

“Gelukkig hebben zich veel vrijwilligers aangemeld die ons helpen de gedoneerde spullen te sorteren. Tweedehandskleding kan niet naar Turkije verscheept worden, dus we hebben ervoor gekozen om die spullen te verkopen en de opbrengsten ervan te doneren aan Giro 555,” aldus de initiatiefnemer. “We zijn hier van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat, iedereen is welkom om langs te komen en spullen te doneren.”

De Alevitische Culturele Vereniging Amsterdam (AKM), Elementenstraat 18 in West

Ook bij de Alevitische Culturele Vereniging Amsterdam (AKM) kun je terecht om spullen te brengen. De vereniging laat weten dat er veel behoefte is aan wintergerelateerde kleding en accessoires zoals thermokleding, mutsen en sjaals. Ook babyartikelen zijn zeer welkom.

Spullen brengen kan van 08.00 uur tot 20.00 uur.

Buurtkamer Weespersluis, Fort Diemerdamstraat 71a in Weesp

In Weesp worden ook spullen ingezameld, georganiseerd door buurtkamer Weespersluis. Je moet er wel snel bij zijn om spullen bij elkaar te rapen, want donderdag gaat er al een vracht richting de rampgebieden. Babyvoeding, schoonmaakspullen, schoenen en slaapzakken: diverse spullen zijn welkom. Wel benadrukt de buurtkamer dat ze geen blikjes in ontvangst neemt.

Belangrijk: de spullen moeten in dozen worden gestopt, met aan de bovenkant een sticker waarop de inhoud duidelijk in het Engels vermeld staat.

De inzamelactie is donderdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur.

Oproep

Het Parool is op zoek naar nog meer Amsterdamse initiatieven die hulp bieden aan slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Kent u nog een ander Amsterdams initiatief? Stuur een mail naar oproep@parool.nl.

Lijst met nieuwe of ongebruikte spullen die nodig zijn in het rampgebied:

- Verwarming voor in tenten
- Slaapzakken
- Dekens
- Powerbanks, opladers
- Thermokleding
- Handschoenen, mutsen, sjaals
- Truien, jassen, broeken
- Schoenen, laarzen, sokken
- Babyvoeding, luiers
- Maandverband, hy­giëneproducten
- Zaklampen, batterijen
- Tenten

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden