PlusAchtergrond

Hielp Amstelveense registeraccountant Noffel bij witwassen? ‘Ja broer, zij maken het legaal’

Behalve van valsheid in geschrifte is volgens justitie sprake van ‘witwassen pur sang’. Beeld Getty Images
Behalve van valsheid in geschrifte is volgens justitie sprake van ‘witwassen pur sang’.Beeld Getty Images

Een registeraccountant uit Amstelveen en zijn twee neven hebben volgens justitie ieder tonnen witgewassen voor kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld. Justitie wil voor alle drie anderhalf jaar cel en een beroepsverbod van een jaar voor de accountant. De verdachten ontkennen.

Paul Vugts

Naoufal F., ‘Noffel’ (40) geldt als een niets ontziende moordmakelaar die liquidaties leverde op bestelling. Hij was een spil in een van de ­Amsterdamse partijen die een bloedige onder­wereldoorlog uitvochten. Hij zit inmiddels een levenslange celstraf uit voor het aansturen van een liquidatie in Almere en de mislukte poging een Amsterdamse crimineel te liquideren in Diemen, die met veel geluk overleefde in 2015.

Zijn misdaadpartner Muhammed S. (31) uit Amstelveen kreeg 13 jaar en 5 maanden cel voor drugsimport via vissers uit Urk en staat momenteel samen met onder anderen Naoufal F. weer centraal in een onderzoek naar fataal geweld in 2016.

In de uitvoerige onderzoeken Tandem I, ­Tandem II en Tandem III naar Naoufal F. en diens entourage stuitte de recherche ook op versleutelde, maar inmiddels leesbare onderlinge PGP-berichten (Pretty Good Privacy) die leken te wijzen op contacten van Muhammed S. met helpers in de bovenwereld. Dat leidde tot het onderzoek onder codenaam Tandem IV, ook wel Tandem Financieel genoemd.

In dat forse witwasonderzoek bleek dat de zware criminelen manieren zochten om hun contante geld via de bank te kunnen overmaken, zonder voor de bank op te vallen. Dat girale geld werd gebruikt om in de bovenwereld ­bijvoorbeeld een advocaat te betalen of een in ­beslag genomen auto terug te krijgen van het Centraal Justitieel Incassobureau.

En zo kwamen de neven R.K. (32) en A.K. (41) en hun oom, de Amstelveense registeraccountant R.C. (50), in beeld.

Gesjoemel met facturen

Naoufal F. vraagt in een bericht aan Muhammed S. bijvoorbeeld of die iemand kent die 15.000 euro kan storten naar een advocaat. ‘Dan geef ik hem contact’ (het OM leest: contant).

Muhammed S, antwoordt: ‘Ja broer dat moet wel lukken! Ze vragen wel 10 procent witwaskosten! Zijn hindoestanen bro!’ Als ‘Noffel’ laat weten 10 procent te gortig te vinden, antwoordt Muhammed S.: ‘Ja broer ik ga even me die hindoestanen praten om te drukken naar 5 procent zij moeten facturen maken etc. om het wit te maken!’

De advocaat krijgt kort daarna twee keer 15.000 euro overgemaakt via een consultancybedrijf van een van de neven. Op de dag van de eerste storting heeft registeraccountant R.C. eerst 18.150 euro overgemaakt naar dat bedrijf van die neef. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de witwassers het geld van de criminelen steeds gewit via valse facturen, bijvoorbeeld voor werk zoals ‘financiële ondersteuning’ (van een neef aan de registeraccountant) dat nooit is uitgevoerd. Ook is sprake van bijvoorbeeld de verkoop van een partij aanstekers die de oom zou hebben geïmporteerd.

Volgens justitie is evident sprake van ‘gesjoemel’ rond aanzienlijke bedragen, soms via ‘een foute bv’ en zijn de verklaringen van de verdachten ongeloofwaardig. “Het is dat dit een ­serieuze zaak is, anders zou je er om kunnen ­lachen,” zei de officier van justitie vorige week tijdens de behandeling over een van de verklaringen van een neef over de werkafspraken met zijn oom.

Vertrouwensfunctie

Muhammed S. was op papier ook enige tijd bij een bedrijf van een van de neven in dienst als ‘klantconsultant’, maar ook zijn contract was volgens justitie nep. Een bedrijf van dezelfde neef kocht een appartement in Amstelveen voor Muhammed S. en verkocht het op papier aan een vennootschap op naam van S.’ moeder. De veroordeelde crimineel is de werkelijke koper, stelt justitie.

Behalve van valsheid in geschrifte is in Tandem IV volgens justitie sprake van ‘witwassen pur sang’. Dat past bij de belofte van Muhammed S. aan een andere crimineel uit de groep dat ‘de Hindi’ het ‘legaal maken’. De neven ­ontvingen volgens justitie ‘omvangrijke onverklaarbare stortingen’ op hun rekeningen.

In totaal hebben de oom en de neven volgens justitie respectievelijk 400.090 euro, 665.032 euro en 354.671 euro voor de criminelen wit­gewassen. Allemaal moeten ze in de visie van justitie anderhalf jaar de cel in. Voor oom R.C. vraagt de aanklager ook een beroepsverbod waardoor hij een jaar geen registeraccountant kan zijn, ‘een van de allerbelangrijkste vertrouwensfuncties in onze samenleving’.

Dat de drie ‘het zeer zware criminele milieu ­faciliteerden’ moeten de rechters zwaar wegen, vindt de officier van justitie.

De verdachten ontkennen.

Advocaat: ‘hij heeft nog nooit van die criminelen gehoord’

Advocaat Jop Spijkerman van registeraccountant R.C. stelt voorop dat zijn cliënt nog nooit had gehoord van Muhammed S. of Naoufal F. Spijkerman ziet niet waaruit blijkt dat R.C. behoorde tot ‘de hindoestanen’ die voor hen ­witwasten. In het dossier ontbreekt volgens de advocaat elk bewijs dat de ­registeraccountant zijn neven betaalde voor onverricht werk en opzettelijk meewerkte aan een witwasconstructies. De op­gemaakte facturen weerspiegelen de werkelijkheid, zegt hij, en: in zijn bedrijf gaan jaarlijks tonnen om, dus hij heeft het zwarte geld van de criminelen ­bepaald niet nodig.

De neven kennen Muham­med S. ‘uit hun privésituatie, van vroeger’, stellen hun advocaten. Dat die diep in de criminaliteit zat, wisten ze niet. Ze verleenden via hun bedrijven ‘een breed spectrum’ aan adviezen en het is niet aan de rechtbank te oordelen of daarvoor redelijke bedragen zijn betaald.

Advocaat René van Stralen van een van de neven, over diens band met Muhammed S. en diens relatie met Naoufal F.: “Het kost vijf handdrukken om de hele wereld rond te gaan.” De ‘astronomische bedragen’ die het Openbaar Ministerie optelt tot ruim 1,4 miljoen die de drie zouden hebben witgewassen, zijn volgens hem het gevolg van ‘dubbel­tellingen’ van bedragen bij verschillende verdachten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden