De gelijknamige tentoonstelling is van 5 juli t/m 31 augustus te zien op het reizenplein op de derde etage van de Centrale Openbare Bibliotheek (OBA).

"Alsof je hete glassplinters inademt", zo voelt het fietsen in Senegal volgens oud-wielrenner Peter Winnen. De ingredienten van de sport: stof, droogte en temperaturen van ver boven de veertig graden. Vijf jaar lang fotografeerde ik de belangrijkste koersen van Afrika. In Senegal, twee maal in Burkina Faso, Kameroen en Eritrea.

Het is Afrika op zijn best. Geen beelden van een verloren continent, niet het Afrika van de honger en aids, maar wel beelden van kracht, dromen en ambities, aan de hand van de fiets. Of zoals Peter Winnen het in de inleiding formuleert:

"Wielrennen in Afrika. Het is het verrukkelijke verdwalen op de aardkloot, het verdwalen in je eigen oververhitte hersenkwabben, het stuklopen op contrasten. Het is het terugvinden van het wielrennen dat wij ooit zijn kwijtgeraakt. Het is authentiek, maar laten we niet vergeten dat de Afrikanen deze authenticiteit met graagte achter zich zouden laten."

Het boek ' Hete glassplinters, le tour d'Afrique' bevat 160 pagina's in zwart/wit en kleur. Een korte impressie is te zien op www.chriskeulen.com