Plus

Het ‘Raihotel’ Nhow: symbool van de ongeremde bezoekersgroei

De aanhoudende hotelhausse in Amsterdam begint zich nu ook te wreken voor de sector zelf. Ook volgens de hoteliers mag het vanaf nu in Amsterdam wel een stukje minder. ‘Een hotelstop is voor onze bestaande hotels prima.’

Herman Stil
Hotel Nhow telt 650 kamers. Beeld ANP
Hotel Nhow telt 650 kamers.Beeld ANP

‘Weer meer kamers erbij’ en: ‘de hotelstop stelt niks voor’. De verwelkoming van nieuwkomer Nhow, met 650 kamers het grootste hotel van Amsterdam, leek vorige week weinig hartelijk te gaan. Het ‘Raihotel’, afgelopen weekend het epicentrum van de jaarlijkse Hotelnacht, is daarmee direct een symbool geworden. Niet ­alleen van hotelstad Amsterdam, maar ook van de volgens sommigen ongebreidelde hotelgroei in de hoofdstad.

Exact drie jaar geleden gooide het college de stad goeddeels op slot voor nieuwe hotels, nadat het de tien voorafgaande jaren de komst van nieuwe kamers had aangemoedigd. Daardoor ontstond ten onrechte het beeld dat het wel voorbij zou zijn met nieuwe hotels in en om ­Amsterdam. Maar tientallen plannen, die al lang en breed in de koker zaten toen de hotelstop ging gelden, worden op dit moment nog in beton gegoten.

Dat is goed voor de stad, vinden hotello’s, nog wel. “Nhow is een prachtig iconisch gebouw,” zegt topman Alexander Kluit van Leonardo ­Hotels, “een heel mooie aanwinst voor Amsterdam. Dit hotel sluit precies aan bij wat de stad nodig heeft en gaat zeker helpen kwalitatief goede, zakelijke business naar de stad te brengen. Het zal echt geen bachelorparty’s trekken.”

Laagseizoen

Ook Postillion Hotels, dat vorig jaar een 252 ­kamers tellende hoteltoren opende bij zijn ­congrescentrum in de Kauwgomballenfabriek in Overamstel, juicht de komst van Nhow toe. Maar zorgen zijn er wel over de optelsom van al die nieuwkomers. Zeker in de eerste maanden van het jaar. “Dit is de periode waarin we ­harken,” zegt topman Erik-Jan Ginjaar. “Het is laagseizoen, dan vult de stad zich vanuit het centrum naar buiten toe. In Amsterdam Oost moeten we vechten voor iedere kamer die we hebben, spreekwoordelijk.”

Dat wordt versterkt door de 8100 hotelkamers die er sinds de hotelstop nog bijkomen. “De ­afgelopen jaren zijn er enorm veel kamers bij­gekomen,” zegt Nico Evers, ­directeur van het in 2018 geopende Westcord ­Jakarta aan het IJ en bestuurslid bij Horeca Nederland Amsterdam. “Nu in het laagseizoen zien we dagelijks dat daardoor de kamerbezetting bij hotels in en om Amsterdam sterk omlaag gaat. Dat heeft gevolgen voor de prijs en de winstgevendheid. Zo’n hotelstop is voor onze bestaande hotels prima, zodat we ook in de toekomst in ­deze periode bezetting en prijs op peil kunnen houden.”

Het alternatieve aanbod

Ook Kluit van Leonardo Hotels, dat vorig jaar het 490 kamers tellende Leonardo Royal op Overamstel opende, voelt de hotelhausse. “Het is echt niet zo dat we eventjes de voordeur openzetten en de mensen binnenstromen, zoals sommige Amsterdammers denken. Dat heeft ook te maken met de druk van alternatieve aanbod, groepshotels als Generator en Meininger, maar vooral Airbnb. Dat moet je allemaal optellen bij de nieuwe hotelkamers.”

Voor de rest van dit jaar maakt hij zich nog weinig zorgen. “2020 is een jaar waarin we profi­teren van een aantal landelijke evenementen; het Songfestival, Formule 1, Sail, het EK voetbal. Ook qua grote beurzen en congressen ziet het er goed uit. Maar 2021 is een jaar met heel wat ­minder hoogtepunten. Hoe ontwikkelt het zich dan? We beginnen wel te zien dat er problemen opdoemen.”

Horecavoorman Evers maakt zich bovendien zorgen over de negatieve stadspromotie die het gemeentebestuur met alle maatregelen tegen het hoteltoerisme over de stad afroept. “Dat Amsterdam denkt met een hogere toeristen­belasting de bezoekersstroom te temperen geloof ik niet, maar het zorgt wel voor negatieve teneur. Ik krijg gasten aan de balie die denken dat ze niet meer welkom zijn in de stad.”

Vooral voor professioneel bezoek tikt dat aan. “Congressen worden jaren van tevoren geboekt. Organisatoren denken echt na of ze nog wel naar Amsterdam willen komen. Er zijn steden waar ze geen toeristenbelasting hoeven te be­talen en het ov gratis is, zoals Barcelona. Dan wordt de keuze makkelijk. Dat zou voor Amsterdam als congresbestemming funest zijn.”

Nu ook druk?

Dat de bouwstop ooit iets zal veranderen aan de bezoekersstroom naar de stad, gelooft de hotelindustrie niet. “Die negatieve reacties op de opening van Nhow gaan eigenlijk over iets heel anders,” zegt Evers. “Dat het op sommige momenten op sommige plekken in de hoofdstad heel druk is. Dat komt niet zozeer door hotels, maar door Airbnb dat er de afgelopen jaren is bijgekomen. Dát heeft tot de wildgroei geleid. ­Hotels zorgen voor sociale cohesie, voldoen aan alle regels, bieden ook plek aan Amsterdammers. Dat heeft Airbnb allemaal niet.”

“Wij moeten als hotelsector nog duidelijker maken wat we voor de stad, de economie en de inwoners betekenen. Als al die bezoekers hier niet meer kunnen slapen, dan ziet de stad er heel anders uit.” Evers waarschuwt voor de gevolgen van draconische maatregelen “Het is nu laagseizoen, er zijn weinig bezoekers. Vinden de klagers het nu ook druk in de stad? Wil je dit het hele jaar door? Dan verlies je ook al die hotels met restaurants, bars en skylounges waar Amsterdammers graag komen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden