Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Artur Krynicki
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Artur Krynicki

Het maanritme blijkt nog een hele toestand

Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Paff-première De Liefhebbers.

Hans van der Beek

Een voedend masker kun je beter nemen bij wassende maan, een detox beter bij afnemende maan, net als rozen snoeien. Druiven daarentegen kun je weer het beste oogsten bij volle maan, want dan zit het meeste sap erin.

Ik weet dat nu, want ik ben uitgenodigd voor de boekpresentatie van Moon Calendar, geschreven door Lieke en Jetteke van Lexmond die zich nu ook de Moonsisters noemen.

Volle maan is overigens ook een fijn moment om je sieraden en edelstenen op de vensterbank te leggen. De kracht van het maanlicht is enorm en kan sieraden zuiveren.

De zusjes Van Lexmond hebben grote bewondering voor de kracht van de maan op mens en natuur, en die liefde willen ze graag delen met anderen. Vandaar deze scheur­kalender met tips en adviezen op het gebied van beauty, voeding, gezondheid, relaties en tuinieren.

De presentatie is in het Waldorf Astoria. Iedereen is er.

Bij binnenkomst krijgen we allemaal een glas met iets groenigs, met frutsels, ook groen. Er zit wel een ijsklontje en schijfje limoen bij. Ik vrees meteen een ritueel drankje en pols of we straks allemaal op hetzelfde moment ongesteld worden.

“Absoluut niet,” zegt de man met het dienblad. “Het is eigenlijk een herbal thee, ontzettend gezond.”

Ik drink thee, verpakt als cocktail. Prima verder. Ondertussen bel ik mijn vriendin om te vragen of die grap over die ongesteldheid nog wel kan. Ik bel haar wel vaker.

“Niet meer,” zegt ze. “Doe maar niet.”

Ik besluit naar haar te luisteren. Ik doe dat wel vaker.

Daar is Lieke van Lexmond. Ze legt uit: “De maan is vrouwelijk en de zon is mannelijk. De cyclus van de maan is ook gelijk aan die van de vrouw, elke 28, 29 dagen.”

Ja, hallo, ze begint er meteen zelf over. Dan kan ik het ook niet helpen. Dus zoals de cyclus samenvalt in studentenhuizen, of bij vier vrouwen op kantoor, bedoelt ze?

“Ja, maar mensen denken vaak: oh, die vrouwen zijn zo verbonden met elkaar, maar nu weten we dat het gewoon dezelfde stand van de maan is.”

En: “Het is al eeuwenoud. De Inca’s, de Maya’s, de Kelten, zoveel volkeren leefden met de maan. En nog steeds! Mijn zus was laatst in de Jura. Daar was de kapper dicht, want het was geen goede dag.”

Een voorbeeldje uit de kalender, zondag 9 februari 2020. Volle maan in Leeuw, en ijsmaan zorgt voor vruchtbare grond. Gunstig die dag: planten bemesten, werken met geneeskrachtige kruiden. Niet doen: bijslapen, bomen snoeien of een operatie ondergaan.

Nog een hele toestand, dat maanritme.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl.

Wat lancering Moon Calendar
Waar Waldorf Astoria, Herengracht
Wie Lieke en Jetteke van Lexmond, Chantal Janzen, Fiona Hering, Pieter van den Hoogenband, Estelle Cruijff, Ingrid de Boer
Wanneer donderdag 10 oktober, 18.00 tot 20.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans luistert goed

Moonsisters Lieke en Jetteke van Lexmond, auteurs van de Moon Calander. Lieke:
Moonsisters Lieke en Jetteke van Lexmond, auteurs van de Moon Calander. Lieke: "Het is helemaal geen hocus pocus, het is al eeuwenoud."Beeld Hans van der Beek
Televisierwinnaar Chantal Janzen:
Televisierwinnaar Chantal Janzen: "Als ik slecht heb geslapen, zeggen mensen vaak: volle maan, hè. Nee, mijn kinderen maakten me drie keer wakker!" Met Bas van Veggel, partner van Lieke.Beeld Hans van der Beek
Zwemlegende Pieter van den Hoogenband:
Zwemlegende Pieter van den Hoogenband: "Ze zeggen dat alle zwemrecords bij volle maan worden gezwommen." Met partner Marie-José, entrepreneur Lucy Woesthoff en ontwerper Els Kuipers.Beeld Hans van der Beek
Nieke Mulder (Vogue), stylist Bastiaan van Schaik en Fiona Hering, eindredacteur van de kalender:
Nieke Mulder (Vogue), stylist Bastiaan van Schaik en Fiona Hering, eindredacteur van de kalender: "Ik dacht eerst: wat een onzin, maar nu ben ik om."Beeld Hans van der Beek
Managementcoach Bart Maussen, Annelijn Sinjorgo (DapperMaentje) en zangeres Do:
Managementcoach Bart Maussen, Annelijn Sinjorgo (DapperMaentje) en zangeres Do: "We hebben allemaal een snel leven en daarom is het belangrijk dicht bij jezelf te blijven."Beeld Hans van der Beek
Inmiddels vaste Schuimgast Estelle Cruijff met Ingrid de Boer:
Inmiddels vaste Schuimgast Estelle Cruijff met Ingrid de Boer: "Ja, dat is mijn artiestennaam. Ik ben ook een socialité."Beeld Hans van der Beek

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden