PlusAchtergrond

Het klimaatprotest is in een nieuwe fase terechtgekomen

null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp

Honderden activisten van klimaat­beweging Extinction Rebellion hielden maandagmorgen de Stadhouderskade bezet. Het klimaatprotest wordt klemmender en verschuift bewust naar de grote stad.

Bart van Zoelen

Al voor zes uur maandagochtend was de Stadhouderskade bij het Rijksmuseum onbegaanbaar voor autoverkeer. Zo’n vijfhonderd activisten van Extinction Rebellion kozen heel bewust een hoofdader in het Amsterdamse verkeer om hun protest tegen de snelle opwarming van de aarde kracht bij te zetten. Het was de bedoeling het ­dagen vol te houden. Achter de blokkades waren tentjes, toiletten en zelfs een keuken geregeld.

Zo ver kwam het niet. Omdat ook de politie al vroeg in touw was, lukte het de activisten niet om alle kruispunten bij het museum te blokkeren. Ze raakten afgesneden van andere groepen die nog onderweg waren. In het hele land waren deze week actietrainingen voor deze nieuwe golf klimaatactivisten, die veelal nog nooit in aanraking waren geweest met de politie.

Daarmee is het klimaatprotest in een nieuwe fase terechtgekomen. De bezetting bracht maandagmorgen op het oog heel gewone mensen op de been – er waren 14-jarigen bij, maar ook 50-plussers. Annette (57) uit Amsterdam had nog nooit zoiets gedaan, zei ze. Daarom meldt ze ook liever niet haar achternaam, ze weet niet of haar opdrachtgevers er enthousiast over zijn.

Duidelijk signaal

Ze was toch al zenuwachtig over de actie omdat ze last heeft van botontkalking. “Ik moet niet vallen.” En toch wilde ze meedoen aan deze confronterende actie. “Ik vind het zo pijnlijk dat voor het klimaat zo weinig aandacht is vanuit onze regering.” Dat mensen als zij meedoen aan een bezetting, ziet ze als een duidelijk signaal. “We zijn het protesteren en de petities voorbij. We zijn de beleefdheid voorbij.” Tegelijk blijft het protest geweldloos. “We zijn vredelievend, dat is onze kracht.”

Het typeert Extinction Rebellion, dat door burgerlijke ongehoorzaamheid de openbare orde wil verstoren. Maar: geweldloos. Tijdens de bezetting kwam maandagmorgen nog een laatste oproep van politie en burgemeester om de blokkade in te ruilen voor een demonstratie op het Museumplein. Het leeuwendeel besloot op de Stadhouderskade te blijven.

Daar begon de politie in de loop van de ochtend activisten te arresteren. Tegen het middaguur waren meer dan vijftig arrestaties verricht. Een voor een werden de bezetters weggetrokken uit de linies die ze hadden gevormd door hun armen ineen te haken, languit liggend op de grond.

Tegen de overheid

Een arrestatie wordt door Extinction Rebellion gezien als een offer dat de aandacht trekt. Het is ook geen toeval dat de klimaatacties zich verplaatsen naar de grote stad. In de hele wereld waren maandag acties aangekondigd, stuk voor stuk in grote steden als Londen, Berlijn en Sydney. Anders dan eerdere actiegroepen keert Extinction Rebellion zich niet tegen vervuilende bedrijven, maar tegen de overheid, die hen kennelijk niet kan beschermen tegen de opwarming.

“We hebben het met petities geprobeerd en met demonstraties,” zei Elle van Zeeland (24) uit Utrecht. “De overheid heeft zelfs de klimaatrechtszaak van Urgenda verloren. En nog komt ze haar afspraken niet na.”

Volg alles over de actie in ons liveblog.

null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp
null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp
null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp
null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden